Cutremur în industria filmului din România: DNA susține că nouă producători ar fi încasat fraudulos bani de la stat

0
dna
Sediul DNA
- Reclama -

După o lungă perioadă în care nu a mai soluționat dosare complexe, DNA a anunțat că a trimis în judecată trei foști angajați cu funcții de conducere în cadrul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Eugen Şerbănescu, fost director general, şi Carmen Gabriela Stejeroiu, fost şef Serviciu Fond Cinematografic, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru abuz în serviciu, după ce ar fi facilitat obţinerea de finanţare pentru nouă producători de film care nu ar mai fi avut dreptul legal. De asemenea, a fost deferită justiţiei şi Gabriela Dincă, la data faptelor angajat în cadrul Serviciului Fond Cinematografic.

Acuzații grave

Procurorii susțin că în contextul finanţării din fonduri publice a unor producţii cinematografice, în perioada 2006 – 2016, cei trei inculpaţi şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute în cuprinsul Ordonanţei 39/2005 privind cinematografia, cu ocazia încheierii a 84 de contracte în cadrul cărora Centrul Naţional al Cinematografiei ar fi plătit peste 51 de milioane de lei.

„Deşi în actul normativ menţionat sunt prevăzute expres condiţiile în care anumite societăţi comerciale (producători de film) pot beneficia de finanţare din partea CNC, cei trei ar fi facilitat obţinerea de finanţare pentru nouă producători de film care nu ar mai fi avut dreptul legal de a obţine acele sume de bani. Practic, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, aceştia ar fi permis ca aceiaşi producători de film să beneficieze de noi credite directe sau finanţări nerambursabile din partea CNC, în ciuda faptului că nu îşi respectaseră obligaţiile rezultate din contractele aflate în derulare, ajungând, din nou, în poziţia de a încălca aceleaşi obligaţii”, arată anchetatorii.

Centrul Naţional al Cinematografiei s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 46,7 milioane de lei.

 

- Reclama -

CITEȘTE ȘI: Orban: Un demnitar nu are dreptul să solicite SPP niciun fel de ritm de deplasare

Euro, un nou maxim istoric. Care este explicația BNR

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele