Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că, dacă în şcoli sunt bănci de doi elevi, atunci vor sta câte doi elevi în bancă după reluarea cursurilor din 8 februarie, precizând că accentul se va pune pe portul măştii.
El a declarat că la apariţia a două cazuri de COVID-19 într-o clasă, activitatea în acea clasă va fi suspendată 14 zile. De asemenea, la două cazuri de infectare la profesori într-o şcoală, este suspendată activitatea în unitatea de învăţământ timp de două săptămâni.
Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, câţi elevi vor avea voie într-o clasă, având în vedere că sunt clase supraaglomerate, cu peste 30 de elevi, şi cum vor putea învăţa aceştia.
„S-a precizat încă din data de 15 ianuarie că se renunţă, atunci la nivel de propunere, acum la nivel de decizie, la acel scenariu hibrid care presupunea alternanţă cu prezenţă, prezenţă fizică şi prezenţă online. A fost un scenariu care s-a dovedit a fi foarte ineficient din perspectivă educaţională. A fost un scenariu care a determinat pierderi care acum trebuie compensate prin acest program naţional de acţiuni remediale. Deci, s-a renunţat”, a afirmat ministrul Educaţiei.
El a precizat că, deşi s-a renunţat la acest scenariu, sunt excepţii care vor duce la proces de învăţare sau predare online.
„Chiar dacă s-a renunţat ca variantă sistemică la acest scenariu, sunt cele cinci excepţii care vor conduce procesul de învăţare/predare în online. Elevii care au contraindicaţii medicale – şi aici un lucru foarte important, acei elevi au deja adeverinţe de la începutul primului semestru. Vom insista ca acele adeverinţe, pentru că sunt în acelaşi an şcolar, să fie luate în considerare şi să nu punem elevii pe drumuri pentru alte adeverinţe medicale care să ateste vulnerabilităţi ce îi împiedică să vină la şcoală cu prezenţa fizică. Este vorba de elevii care au aparţinători în familie cu aceste vulnerabilităţi, lucru ce îi împiedică să intre în colectivitate, este vorba de elevii care prezintă simptome specifice în anumite zile, caz în care nu este necesar să avem astfel de adeverinţe, se recomandă apăsat să nu intre în colectivitate. De asemenea, profesorii cu vulnerabilităţi medicale sunt nevoiţi să prezinte certificate care să ateste acest lucru de la un medic de medicina muncii şi profesorii care au simptome, la fel ca şi elevii, nu se vor prezenta în comunitate”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.
Cîțu: au fost aprobate cele trei scenarii pentru începerea şcolilor