Daea, ordin extrem dat azi: ”Ardem câmpurile de porumb prin care au trecut mistreții, în zonele contaminate!”

0

Ministerul Agriculturii le transmite oamenilor să nu se teamă de arderea câmpurilor investate și “să nu culeagă porumbul unde constatăm că au intrat mistreții, pentru că vor fi despăgubiți!”.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a evitat, în ultimele zile, să intre într-un dialog amplu despre pesta porcină africană, un eveniment în derulare, cu schimbări rapide de la o zi la alta.

Libertatea a aflat că, astăzi, Ministerul Agriculturii a decis să ardă culturile de porumb din zonele unde sunt focare de infecție.

De ce? Pentru că mistreții, principalii transmițători de până acum ai molimei, contaminează porumbul necules, prin secreții, mâncare parțială și atingere.

Apoi, dacă porumbul este cules și transformat în hrană simplă sau în hrană procesată pentru gospodării ori ferme, cereala devine vector de propagare a bolii.

– Domnule ministru, este adevărat că printre măsurile de prevenire și combatere a pestei porcine africane s-a dispus arderea lanurilor de porumb din focare?

– Da. Prin ordin de ministru am decis punctual să se distrugă culturile de porumb, dar numai în zonele de focar unde a fost confirmată pesta porcină africană la porc mistreț!

– Și cum se distruge cultura de porumb?

– Să vă explic, ca să nu se creeze panică în rândul oamenilor de la țară. Dacă avem un focar de pestă porcină confirmată la porc mistreț și tot acolo avem și culturi de porumb unde se observă că a trecut mistrețul, se izolează cu brazdă zona de cultură afectată și urmează să fie distrusă prin ardere.

– Se arde porumbul doar ca să încerce prevenirea extinderii molimei sau există riscul ca exportul de porumb din România să fie periclitat?

– Nu, nu există acest risc, deoarece România exportă furaje tratate la temperaturi mari și totul pleacă avizat sanitar.

Ministrul se referă la faptul că tratarea cărnii sau a celorlalte nutrețuri afectate la temperaturi de 70 de grade scade mult posibilitatea ca virusul PPA să rămână viabil.

– Totuși, arderea culturilor de porumb este o măsură extremă.

– Știți de ce întâmplă?! Când omul vede că are porumbul culcat de mistreț, el îl culege și-l duce în ogradă, ca să nu-l piardă. Dar acest porumb reprezintă un vector de propagare, deoarece mistrețul bolnav îl contaminează prin bale și excremente. De aceea, am dat acest ordin ca cei care se ocupă cu prevenirea și combaterea să le explice oamenilor să lase porumbul acolo, că o să fie despăgubiți. Oamenii nu o să piardă nimic. Vor fi despăgubiți și pentru porumb. Este foarte important ca toată lumea să respecte toate aceste măsuri, pentru că această boală la porci este gravă și numai așa putem să o combatem’

Citește și Daea, comparație neinspirată: „Porcii aceștia toți se incinerează. Acolo e ca la la Auschwitz” Cioloș îi cere demisia

De Vlad Mitu

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele