Dăncilă a cerut ministerului Carmen Dan un raport despre efectele inundațiilor

0

Premierul Dăncilă a cerut Ministerului Afacerilor Interne un raport detaliat cu privire la efectele inundațiilor şi fenomenelor meteorologice periculoase produse în ultimele zile, urmând ca pe baza acestei analize, Guvernul să ia măsuri urgente pentru sprijinirea oamenilor şi a comunităţilor care au avut de suferit şi ale căror obiective sociale sau drumuri, poduri şi podeţe au fost afectate, informează News.ro.

3 copii morți, încă unul dispărut

Totodată, prim-ministrul a cerut Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale să propună cât mai urgent ajutoare financiare pentru familia din Jugureni, Prahova, care trece prim momente dureroase. Patru copii și mama lor au fost luați vineri seara de o viitură cu tot cu casă în Sângeru, județul Prahova. Trei dintre copii au fost găsiți morți, un al patrulea este dat dispărut și este căutat, în timp ce femeia a fost salvată.

„Am primit cu profundă tristeţe vestea teribilă despre tragedia produsă  în comuna prahoveană Jugureni, unde trei copii şi-au pierdut viaţa, iar al patrulea este dat dispărut. Pentru un părinte nu există durere mai mare. Transmit întreaga compasiune familiei îndurerate şi o asigur de tot sprijinul în aceste clipe de grea încercare”, afirmă premierul Viorica Dăncilă.

Citește și Cod portocaliu de ploi torenţiale, vijelii, grindină

Autorităţile şi comunitatea continuă acţiunile de căutare a celui de al patrulea copil.

Președintele Klaus Iohannis a transmis și el un mesaj de solidaritate și compasiune în urma acestei tragedii și a cerut autorităților responsabile măsuri de ajutorare, dar și elaborarea unor planuri de urgență și strategii de contracarare a efectelor unor astfel de fenomene extreme.

Peste 100 de persoane au fost evacuate, 76 de locuinţe şi 132 de gospodării au fost afectate în urma inudaţiilor şi viiturilor produs de ploile abundente în judeţul Prahova, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Și în județul Ialomița sunt inundații. Vineri seara și pe parcursul nopții, ANM a transmis o serie de avertizări de vreme severă imediată (tip nowcasting) de cod portocaliu şi roşu în mai multe județe din țară.

Ministrul Dan le cere prefecților să fie pe teren

“Ministrul Carmen Dan a luat legătura din Centrul Operaţional de Comandă al MAI cu toţi prefecţii din judeţele unde s-au înregistrat efecte ale fenomenelor meteorologice periculoase, asigurându-se că aceştia sunt implicaţi în coordonarea intervenţiilor pentru ajutorarea populaţiei. Ministrul Carmen Dan a cerut prefecţilor să fie în teren, în comunităţile unde au fost înregistrate probleme. La finalul zilei, în jurul orei 19,00, se va organiza o videoconferinţă pentru a se trece în revistă un prim bilanţ al pagubelor la nivel naţional”, se precizează în comunicat, potrivit Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, mai sunt sub cod portocaliu meteo patru judeţe din nordul ţării, respectiv Suceava, Neamţ, Iaşi şi Botoşani, iar sub cod portocaliu hidrologic 15 judeţe – Argeş, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman şi Vâlcea.

Citește și Oprișan, încă în PSD, atacă Secția de investigare a magistraţilor a lui Dragnea și Toader

În judeţele unde situaţia s-a stabilizat se lucrează deja la inventarierea pagubelor şi acordarea primelor forme de ajutor, constând în distribuirea de apă potabilă sau dislocarea unor containere pentru cazarea persoanelor ale căror locuinţe au fost inundate, se mai arată în comunicat.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele