Dăncilă, contrazisă de un medic din Pitești

0

Medicul Alina Martău, de la UPU Pitești, a postat, pe Facebook, un text prin care își exprimă revolta față de volumul mare de muncă pe care îl are personalul de la urgență, unde se prezintă zilnic în medie 150 – 170 de oameni, iar medicii au la dispoziție doar 5-6 minute pentru un pacient, timpul foarte scurt afectând decizia medicală.

„Lumea nu mai are bunul simț de altădată, cel puțin în serviciul de urgență. În fiecare tură simt cum sănătatea personalului este afectată de stresul și epuizarea determinată de volumul mare de muncă și de cadre insuficiente. Este o presiune maximă, mai ales când simultan vin 2, 3 ambulanțe, când paturile sunt pline și nu știi cum să mai rotești pacienții, ținând cont de gravitatea lor, când în triaj crește starea de nervozitate a celor care așteaptă să fie consultați, când… Să examinezi, să investighezi, să tratezi în medie 150 – 170 de pacienți în 12 ore, în 2-3 medici, nu cred că omenește este normal, adică un pacient la 5-6 minute. Fiecare caz are particularitățile lui, iar timpul scurt poate afecta deciziile medicale”, a scris Alina Martău, pe Facebook.

Citește și O altă promisiune a Sorinei Pintea; un nou spital pe platforma Fundeni, în 2021

Medicul mai arată că ritmul alert în care apar cazurile de urgență provoacă nemulțumiri în rândul pacienților cu stare de sănătate mai puțin gravă, iar unii dintre ei devin agresivi, adresând amenințări și expresii jignitoare personalului medical.

„Serviciul de urgență este bolnav”

„Dacă legislația privind adresabilitatea la camerele de gardă nu se schimbă, dacă medicina primară nu reușește să mai stopeze acest exod, dacă persoanele aflate sub influența alcoolului ar fi puse să plătească, dacă cei agresionați fără leziuni majore ar avea mai multă răbdare, poate s-ar mai dezaglomera spitalele. În prezent, dacă ar fi să fac o radiografie serviciului de urgență, l-aș declara bolnav. Tratamentul e simplu: modificarea Legii sănătății. Viața are prioritate!”, a scris, în încheiere, medicul de la UPU Pitești.

„Eu nu am salariul 4.000 de euro”

Dăncilă a spus în urmă cu câteva zile la Iași că Guvernul a adus salariul unui medic la 4.000 de euro. O enormitate de care sunt capabili doar politicienii de ”rit vechi”, unii care au mai susținut astfel de aberații sunt: Dragnea sau Olguța Vasilescu.

Dăncilă a mai spus că PSD-ALDE a încercat să creeze condiții ca medicii să rămână în țară.

Alina Martău a declarat că foarte puțini medici ajung să încaseze o asemenea sumă și că sporurile nu sunt aceleași în toate secțiile dintr-un spital.

„Eu nu am salariul 4.000 de euro, nici cu toate sporurile pe care ni le dă, nici cu noapte, nici cu gărzi, eu nu ajung la salariul acesta. Probabil, sporurile sunt date preferențial de fiecare spital. Sporurile de urgență merg până la 85%, sunt spitale în care se dă sporul foarte mare, noi, în Argeș, ajungem la 55%. Cred că dacă sporul este foarte mare se poate ajunge și la o astfel de sumă. Dar nu toți medicii au. Medicii de pe secții, din policlinică nu au sporurile acestea, doar cei din ATI sau de urgență ar putea să ajungă. (…) Sunt cazuri izolate, pot câștiga dacă lucrează și la privat, dar asta nu înseamnă că toți medicii din România câștigă sumele acestea”, a spus Martău.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele