Dăncilă s-a întâlnit cu șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premierul Emiratelor Arabe Unite

0

Premierul Viorica Dăncilă a avut marți o întrevedere cu Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreşedintele şi prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite, conducătorul Emiratului Dubai, în cadrul vizitei de lucru pe care oficialul român o efectuează în Emiratele Arabe Unite. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Viorica Dăncilă a spus că România, ca stat care va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, va acorda “o importanță deosebită Vecinătății Sudice a Uniunii Europene, concomitent cu promovarea soluționării pe cale politică a diferendelor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord”.

De asemenea, Dăncilă a vorbit despre susținerea României față de reconcilierea statelor Consiliului de Cooperare al Golfului, organizație deosebit de importantă pentru arhitectura regională de securitate, mai arată Guvernul.

Potrivit acestuia, în cadrul întrevederii, a fost evaluat stadiul relațiilor bilaterale și al progreselor înregistrate pe linia consolidării cooperării economice și sectoriale între România și Emiratele Arabe Unite ca urmare a desfășurării, în perioada 16-17 aprilie 2018, a primei sesiuni a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Guvernul susține că Viorica Dăncilă a arătat că Emiratele Arabe Unite dețin un potențial important de absorbție a unor produse românești și pot deveni furnizori semnificativi de investiții în domenii de interes pentru economia românească. De asemenea, oficialul român a trecut în revistă principalele avantaje investiționale pe care România le oferă și a încurajat participarea companiilor emirateze la licitațiile organizate de autoritățile române pentru proiecte finanțate prin programele operaționale derulate în prezent, dar și participarea la proiecte de investiții în parteneriat public-privat, se mai precizează în comunicatul Guvernului.

Premierul și-a exprimat satisfacția față de parcursul pozitiv înregistrat în relațiile româno-emirateze, context în care și-a arătat convingerea că cele două state vor semna în viitorul apropiat Declarația comună privind stabilirea unui parteneriat economic extins între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care va contribui la asigurarea unei dezvoltări armonioase, pe baze pragmatice, a raporturilor româno-emirateze, mai arată Guvernul.

Din delegația guvernamentală română care a participat la convorbiri au făcut parte ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Din partea emirateză au fost prezenți ministrul de interne Saif Bin Zayed al Nahyan, ministrul de stat pentru Cooperare Internațională, director general al Expo Dubai 2020, Rim Al-Hashemi, și președintele Consiliului de Administrație și președinte executiv al Grupului Dubai Ports World, Sultan Bin Sullaim.

Întâlnire cu Sultan Ahmed Bin Sulayem, președintele Dubai Ports, Vămi și Zona Liberă

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut marți o întrevedere și cu Sultan Ahmed Bin Sulayem, președintele Dubai Ports, Vămi și Zona Liberă și președintele Autorității Maritime a orașului Dubai, în cadrul vizitei de lucru pe care oficialul român o efectuează în Emiratele Arabe Unite.

Potrivit Guvernului, Viorica Dăncilă a vorbit despre faptul că există un mare potențial de creștere a schimburilor comerciale bilaterale și faptul că România acordă prioritate cooperării economice pe termen lung cu Emiratele Arabe Unite în cadrul unor proiecte de interes, precum construcții industriale și civile, transfer tehnologic, agricultură și securitate alimentară, utilizarea energiei nucleare și energiei neconvenționale verzi, apărare și IT. Premierul român a precizat, totodată, că România va deține Președinția Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, sens în care partea română va susține o agendă de politică economică ambițioasă, care va avea ca priorități accelerarea demersurilor în vederea încheierii de acorduri de liber schimb cu regiuni importante, precum zona Golfului.

Guvernul susține că atât premierul Viorica Dăncilă, cât și Sultan Ahmed Bin Sulayem și-au exprimat dorința de consolidare a relațiilor între mediile de afaceri dintre cele două state, accentul fiind pus pe cooperarea sectorială în domenii precum energie, agricultură, investiții, securitatea infrastructurii critice, turism și situații de urgență.

În acest sens, Viorica Dăncilă a subliniat că, în plan intern, au fost adoptate o serie de inițiative legislative, cum ar fi noua lege a parteneriatului public-privat, menite să faciliteze dezvoltarea unor proiecte strategice de mare anvergură, în viitorul apropiat, mai arată Guvernul.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă și Sultan Ahmed Bin Sulayem au discutat, de asemenea, despre crearea unui parteneriat economic extins între Guvernul României și Guvernul EAU, Președinția României a Consiliului UE, cooperarea dintre Uniunea Europeană și Consiliul de Cooperare al Golfului, dar și despre situația din Golf.

Citește și Kovesi nu pleacă de la Parchetul General întrucât are vechimea şi e procuror DIICOT! Efectele OUG: Peste 80 de procurori ar putea părăsi DNA şi DIICOT

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele