Data alegerilor locale din acest an a fost stabilită pentru ziua de 27 septembrie

0
- Reclama -

Propunerea legislativă a UDMR privind organizarea alegerilor locale în toamna acestui an a fost adoptată de Cosmia juridică a Senatului,  iar documentul  urmează să fie înaintat plenului pentru dezbatere și vot final, în calitate de primă Cameră sesizată.

 

Astfel, potrivit raportului, data alegerilor locale din acest an a fost stabilită pentru ziua de 27 septembrie.

Senatorii juriști au respins amendamentul USR ca votarea să se deruleze vreme de două zile.

În schimb, a fost admis un amendament depus de social-democrații Șerban Nicolae și Radu Preda, potrivit căruia partidele vor putea folosi banii din subvenția de la stat pentru cheltuieli de campanie, lucru interzis în prezent de lege.

- Reclama -

De asemenea, a fost aprobat un amendament depus de PSD și PMP, care permite partidelor politice fără grupuri parlamentare în ambele Camere – precum PMP sau Pro România – să aibă reprezentanți în secțiile de votare.

Liderul senatprilor UDMR, Cseke Attila, a declarat la finalul ședinței comisiei că au fost depuse mai multe amendamente, majoritatea dintre ele privind propuneri de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

„Sunt chestiuni care sunt necesare pentru organizarea acestor alegeri, inclusiv prevederi referitoare la necesitatea de a asigura mijloace de protecţie sanitară, evident, dacă va fi cazul pentru toţi cei implicaţi în procesul electoral, inclusiv pentru alegători, dacă va fi cazul, chestiuni privind organizarea acestor alegeri referitor la anumite termene care trebuie corelate pentru alegerile locale de anul acesta referitoare la indemnizaţiile care se vor plăti şi nivelul acestora pentru toţi cei implicaţi în procesul electoral Este un proiect legislativ important care urmează să fie în plenul Senatului, urmând să intre şi în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Este un proiect legislativ care trebuie să intre în vigoare înainte de 27 iulie, pentru ca alegerile să poată fi organizate la 27 septembrie, Ne aşteptăm ca să existe susţinere majoritară pentru acest proiect legislativ, având în vedere că suntem după un mandat de 4 ani al autorităţilor locale şI, dacă toate condiţiile inclusiv sanitare permit, ar fi foarte bine ca alegerile locale să fie organizate la 27 septembrie”, a precizat liderul senatorilor UDMR.

Raportul Comisiei juridice urmează să fie transmis plenului Senatului, care se va reuni la ora 14:00. Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, propunerea legislativă având nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților, care este forul decizional, înainte de a fi transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Senatorii juriști au luat în discuție ambele inițiative depuse pe acest subiect al datei alegerilor locale – și propunerea UDMR și proiectul de lege al Guvernului -, decizând să propună adoptarea draftului propus de maghiari și să respingă varianta guvernului. Unele articole din proiectul de lege al Executivului au fost, totuși, preluate și înglobate în inițiativa propusă pentru aprobare.

Citește și: Senator PNL vorbește de revenirea stării de urgență

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele