De la 1 ianuarie ar trebui să plătim garanție pentru ambalaje

0

La 1 ianuarie 2021 ar trebui să înceapă pregătirile pentru sistemul de reciclare a sticlelor și PET-urilor în baza unei garanții de 50 de bani. Reprezentanții magazinelor sunt nemulțumiți și cer o amânare. Cert este că, pe 1 aprilie 2022, reciclarea cu garanție va trebui să funcţioneze.

 

Până pe 1 ianuraie 2021 ar trebui adoptată hotărârea de Guvern care dă startul pregătirilor pentru reciclarea sticlelor, peturilor și dozelor de aluminiu în baza unei garanții de 50 de bani.

România va trebui să recicleze pe garanție până pe 1 aprilie 2022.

Cei care vor cumpăra o sticlă de suc vor plăti şi 50 de bani rezervaţi pentru ambalaj. Vor primi însă banii înapoi când vor returna ambalajul, în orice alt magazin, pentru reciclare.

Vezi și Ministrul Mediului propune ca magazinele să perceapă o garanţie pentru ambalaje și PET-uri

Experții sunt de părere că reciclarea pe garanție este absolut necesară dacă vrem să avem o țară mai curată.

Retailerii sunt nemulțumiți de situație

Reprezentanții magazinelor sunt însă nemulțumiți: ei vor avea costuri, iar de administrarea sistemului de reciclare se va ocupa un ONG.

Cheltuielile pentru spaţii de depozitare a ambalajelor returnate, pentru personal şi utilaje rămân în seama magazinelor.

Retailerii îi cer noului ministru al Mediului să amâne hotărârea de guvern care dă startul pregătirilor pentru sistemul de reciclare pe garanție. Vor în primul rând un studiu de impact și putere de decizie mai mare în ONG-ul care va administra sistemul.

Reciclarea pe garanție este deja funcțională în 10 state europene, mai ales în țările nordice.

Vezi și Casoteca.ro – magazin

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele