Degringoladă în CSM: Judecătorul Cristi Dănileț, re-exclus din magistratură / o altă ședință a fost boicotată de 7 membri

0

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a exclus, miercuri, din nou din magistratură pe judecătorul Cristi Dănileț, pe motiv că a făcut politică prin participarea la activitatea unor ONG-uri din care făcea parte. La o a doua ședință, 7 dintre membri nu s-au prezentat pe fondul tensiunilor legate de alegerile care ar putea schimba cursul justiției în România.

 

Au făcut opinie separată 4 judecători din 9, câti numără secția disciplinară pentru judecători din CSM. Judecătorul Cristi Dănileț a declarat pentru G4Media.ro că va contesta la Înalta Curte și această soluție.

CSM m-a acuzat că fac parte dintr-o formațiune politică, lucru interzis magistraților, întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot in cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat”, a explicat Dănileț într-o postare pe Facebook.

Vezi și USR are propunere pentru CCR: Cristi Danileţ

7 membri CSM au refuzat să participe la ședința de miercuri

7 din cei 19 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au refuzat să participe la ședința de miercuri, acuzând că a fost convocată ilegal.

Tensiunile dintre grupările din CSM au loc pe fondul alegerilor pentru noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii.

Procesul de alegere a noilor membri a început în urmă cu două luni. S-a desfășuat faza locală, pe Curți de Apel iar în prezent se desfășoară campania internă privind alegerile la nivel național. Alegerile propriu-zise vor avea loc pe data de 22 iunie.

Noul CSM își va începe efectiv în data de 7 ianuarie 2023.

Comunicatul membrilor neparticipanți:

”Subsemnaţii judecători Andrea Annamaria Chiș, Gabriela Baltag, Evelina Oprina și Mihai Balan și procurori Tatiana Toader, Cristian Ban și Florin Deac, membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu am participat azi, 25.05.2022, la ședința Plenului CSM, ședință convocată la data de 24.05.2022, cu încălcarea dispozițiilor legale ce prevăd un termen de trei zile, necesar pentru pregătirea lucrărilor Plenului, garanție a legalității hotărârilor luate.

Așa cum a rezultat din dezbaterile celor prezenți, acest Plen a fost convocat cu motivarea că există o urgență în ceea ce privește desfășurarea alegerilor pentru viitorul CSM, constând în imposibilitatea tipăririi la timp a buletinelor de vot, aspect care este de neînțeles în condițiile în care, din aceleași discuții publice, a reieșit că deja a fost dispusă tipărirea buletinelor de vot pe care trebuia să le aprobăm azi.

Un alt argument adus în justificarea acestei ședințe a fost cel că problema pusă pe ordinea de zi este una „pur tehnică”, constând în verificarea și validarea listelor candidaților desemnați la nivelul curților de apel și a parchetelor de pe lângă acestea, precum și stabilirea de către Plen a formei și conținutului buletinului de vot.

Și această susținere a fost contrazisă chiar de către cei care au promovat-o când au susținut că lucrarea pusă pe ordinea de zi ar putea genera discuții în Plen sub aspectul formei buletinelor de vot prin analiza tuturor aspectelor ce țin de procesul electoral derulat până în acest moment.

În realitate, nota întocmită de Comitetul electoral permanent, care a stat la baza ședinței de azi, a fost întocmită încă din data de 16 mai 2022, purtând rezoluția președintelui CSM pentru convocarea Plenului din 18 mai 2022. În plus, din conținutul acesteia, nu rezultă impedimente privind tipărirea la timp a buletinelor de vot.

Nu în ultimul rând, semnalăm faptul că astfel de practici au mai fost folosite și în trecut, când, sub pretextul unor chestiuni urgente, au fost convocate ședințe de Plen fără includerea în ordinea de zi a unor lucrări rămase nesoluționate.

În cazul de față, un Plen convocat în condiții legale presupunea și clarificarea situației procurorilor care și-au exprimat acordul în vederea desemnării pentru efectuarea urmăririi penale în cauzele privind magistrații. Și aceasta, în condițiile în care am luat cunoștință de pe site-ul CSM că președintele a declanșat în data de 23 mai 2022 o nouă procedură, fără a aștepta finalizarea celei în curs, și doar pentru Parchetul de pe lângă ÎCCJ, deși au rămas neocupate astfel de poziții și la parchetele de pe lângă curțile de apel.

Invităm majoritatea din CSM la un dialog real și la stabilirea unor ședințe previzibile, cu respectarea legii, care să asigure fiecărui membru posibilitatea exercitării mandatului încredințat de colegii noștri judecători și procurori.”

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele