DIICOT a rămas fără șef, Hosu a demisionat

Stefan Alexiu

Giorgiana Hosu demisionează din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a informat, joi seară, Ministerul Justiţiei.

 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut, joi, o întrevedere cu Giorgiana Hosu şi Oana Daniela Pâţu, procurorul-şef adjunct al DIICOT.

„În cadrul întrevederii, ministrul Justiţiei a fost informat de Elena Giorgiana Hosu de decizia sa de a demisiona din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi despre faptul că decizia a fost deîndată înaintată de aceasta către CSM – Secţia pentru procurori”, se precizează în comunicat.

Ministerul Justiţiei menţionează că demisia procurorului-şef DIICOT a fost motivată de preocuparea de a proteja credibilitatea instituţiei şi a avut la bază un context cu care nu a avut vreo legătură şi din cauze care nu îi sunt imputabile.

Giorgiana Hosu, procuror-şef adjunct al DIICOT, noul șef al instituției

Conducerea DIICOT va fi asigurată în continuare de procurorul-şef adjunct DIICOT, Oana Daniela Pâţu, în conformitate cu prevederile legale.

Fostul poliţist Dan Hosu, soţul Giorgianei Hosu, a fost condamnat joi de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul ‘Carpatica Asig’, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, în situaţia în care va apărea o condamnare în cazul soţului şefei DIICOT, Giorgiana Hosu, cu siguranţă aceasta nu va rămâne fără urmări.

„Dacă apare o condamnare, cu siguranţă nu va rămâne fără urmări. Asta este, ca să zic aşa ‘self evident’. (…) Dacă se va ajunge la acest scenariu, (…) nu voi sta să aştept să mişte alţii rotiţele”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Citeste si...  Șefa DNA Anca Jurma despre modificarea Codurilor Penale: Un act normativ de o importanţă atât de mare ar trebui dezbătut în Parlament, mai degrabă decât adoptat printr-o OUG

Potrivit deciziei instanţei, Dan Hosu a fost condamnat la doi ani şi şase luni închisoare pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi un an şi şase luni închisoare pentru instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informaţii. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând o condamnare de 3 ani, însă cu suspendarea executării, pe un termen de supraveghere de trei ani şi şase luni. Hosu a fost achitat pentru trafic de influenţă şi dare de mită.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *