Dinamo București suferă retrogradarea fără precedent după 74 de ani în elita românească, iar abisul ar putea fi mult mai adânc

0
casino fotbal 22bet

Dinamo București este un gigant în fotbalul românesc. Red Dogs au câștigat 18 trofee în ligă națională și alte 13 în cupă. În plan continental, clubul a jucat în semifinalele Ligii Campionilor și Cupei Europei în anii 1980. Cu toate acestea, într-un post de zece ani fără niciun trofeu, alvirrubroșii au ajuns la fund în această duminică. Dinamo au retrogradat din Campionatul României, lucru care nu s-a întâmplat niciodată în istoria lor. Echipa a pierdut play-off-ul cu Universitatea Cluj și a ajuns să desăvârșească un dezastru anunțat în ultimii ani. Și întrebarea este dacă spartanii vor lua de la capăt chiar și în premiera. În fața crizei, există riscul ca aceștia să fie refondați și să înceapă reconstrucția în divizia a patra.

 

Dinamo București a apărut în 1948, în cadrul reorganizării fotbalului local de către regimul comunist. Clubul a reprezentat Ministerul de Interne și a devenit unul dintre cele mai importante din țară începând cu anii 1950. Primul titlu a venit în 1955, care a permis Red Dogs să concureze în prima ediție a Ligii Campionilor. Ulterior, asociația ar modifica perioadele dominante. Simboluri ale fotbalului autohton au apărut în anii 1960 și 1970, printre care Mircea Lucescu, Cornel Dinu, Florea Dumitrache și golgheterul Dudu Georgescu. Un alt nume cheie a fost cel al antrenorului Angelo Niculescu, care a condus echipa în diferite momente și a comandat și selecția la Mondialul din 1970.

Apogeul lui Dinamo București în competiția continentală a avut loc în anii 1980. Echipa a fost semifinalistă în Liga Campionilor în 1983/84, când a scos campionii Hamburg, înainte de a ceda la Liverpool. Apoi au mers în semifinalele Recopa 1989/90, oprindu-se la Sampdoria în semifinale. Cu toate acestea, clubul avea să vadă robinetul seacă la începutul anilor 1990. Fără mai multă sponsorizare din partea Ministerului de Interne, alvirrubroșii și-au pierdut puterea după titlul din 1992. Au fost nevoie de opt ani de post, până când a venit dubla națională în 2000, cu generatia lui Adrian Mutu. Începutul secolului le-ar oferi Red Dogs patru titluri de ligă până în 2007. După aceea, criza s-a adâncit. Puneți pariurile pe care echipă se va descurca bien la Bet22.

Ultimul titlu al lui Dinamo București a venit în 2012, în Cupa României. Susținând în Campionatul României, clubul avea să-și schimbe în curând proprietarii și să se confrunte cu o procedură de insolvență în 2014. Obstacole financiare i-au împiedicat pe alvirrubros să joace în Europa League, însă echipa a rămas în elita Campionatului României. Ceea ce, de asemenea, nu a prevenit temeri mai mari. După ce în ultimul deceniu a frecventat mijlocul tabelului, Dinamo și-au văzut rezultatele înrăutățite în ultimele sezoane. Red Dogs aproape că a scăzut în 2019/20, la două puncte de play-off. În 2020/21, au fost cu trei puncte peste stick. Asta până când coborârea a devenit inevitabilă în 2021/22.

Dinamo București a suferit în continuare o dezamăgire în 2020, ceea ce a înrăutățit scenariul. Clubul a fost cumpărat de un grup spaniol, reprezentat de omul de afaceri Pablo Cort Acero. Fost jucător al echipei locale, Cosmin Contra a preluat funcția de antrenor și au fost angajați mai mulți jucători, în principal spanioli. Cu toate acestea, salariile nu au fost plătite și a început o fugă în echipă. Datorii s-au îngrămădit și situația era destul de îngrijorătoare înainte de începerea actualului sezon. Tabloul a adus 15 jucători, dintre care nouă fără club, și a promovat opt ​​băieți de la bază. Între timp, 18 sportivi au plecat. În fereastra din ianuarie, au mai fost 16 întăriri și 18 concediați. Mizeria a domnit printre Red Dogs, care au văzut plecând și investitori spanioli, odată cu sosirea omului de afaceri local Dorin Serdean.

Dinamo București a cochetat cu retrogradarea încă din primul tur al Campionatului României 2021/22, variind între penultimul și penultimul loc. Au fost patru antrenori diferiți de-a lungul sezonului. Și situația nu s-a îmbunătățit în faza finală, cu o decagonală pentru a defini retrogradații. Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni au primit pedepse din motive financiare, încheind campania cu scoruri negative și retrograd and direct. Dinamo a fost însă cea mai proastă echipă dintre cei care nu au fost pedepsiți și ar fi trebuit să joace play-off-ul împotriva Universității Cluj, pe locul trei în divizia secundă.

Primul meci a avut loc la Cluj, iar Universitatea a deschis un avans confortabil învingând cu 2-0. În acest moment, doar o minune ar împiedica Dinamo să coboare. Peste 13.000 de oameni au fost prezenți în tribunele de la București pentru retur și remiza 1-1 s-a dovedit insuficientă pentru salvare. Universitatea Cluj a revenit în elită după șapte ani, fiind supusă unei refaceri din divizia a patra, și va putea juca în derby-ul municipal împotriva campioanei en-titre Cluj. Între timp, Dinamo a căzut și revolta în jurul terenului a fost uriașă. Forțele de poliție trebuiau întărite pentru a-i ține pe suporteri, care chiar au aruncat rachete pe teren în timpul jocului.

Retrogradarea exacerbează problemele din finanțele lui Dinamo. Datoriile se acumulează și clubul nu știe dacă va putea participa la premier. Astfel, există riscul clar de declarare a falimentului și reluarea traiectoriei în divizia a patra. Ziua decisivă va avea loc în această miercuri, când este programată o întâlnire între acționari și fanii asociați. Dorin Serdean deține 72% din acțiuni, în timp ce fanii dețin 20%. Rămâne de văzut care va fi tonul conversațiilor, mai ales având în vedere perspectivele reduse de a putea plăti facturile.

În plus, Dinamo București tinde să se confrunte cu o dispută cu privire la drepturile sale sportive – lucru care se repetă în fotbalul românesc. Paralel cu FC Dinamo, există și CS Dinamo – aparținând în continuare Ministerului de Interne, care gestionează celelalte modalități ale clubului. Secția de fotbal a fost recreată la CS Dinamo și echipa a obținut acces în divizia a treia în acest sezon. Ar putea fi o altă luptă de brațe, în cadrul procesului lung care îi ține pe oameni departe de măreția lor. Drama retrogradării este accentuată de toată incertitudinea din jurul Red Dogs. Povestea, cel puțin, rămâne bine păstrată în memoria fanilor și depinde de ea să joace rolul principal în această reconstrucție.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele