Discuțiile purtate de Iohannis cu Trump: „Viitorul sună foarte, foarte bine”

0

Președintele Klaus Iohannis a discutat marţi seară cu Donald Trump, la Casa Albă. Temele principale au fost parteneriatul strategic şi ridicarea vizelor pentru români.Totodată, cei doi lideri au discutat și despre statul de drept, despre Legea Offshore și OUG 114, dar și despre o posibilă vizită a președintelui american în România.

 Klaus Iohannis a precizat când ar putea veni Donald Trump în România.

„A zis că i-ar plăcea să vină. Viitorul apropiat ar însemna după alegeri, după alegerile din Statele Unite.”

  •  Declaraţia adoptată de Iohannis şi Trump. “Angajament reciproc faţă de statul de drept”

„Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii și al luptei împotriva corupției se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă, care sunt puternic susținute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securității și prosperității noastre comune.”

  • Trump „celebrează” parteneriatul strategic cu România. „Viitorul sună foarte, foarte bine”

Președintele Trump l-a primit pe Klaus Iohannis la Casa Albă pentru a „reafirma și celebra” parteneriatul strategic ferm dintre cele două țări.

Liderul american dorește să dezvolte legătura dintre cele două țări, susținând eforturile României de a deveni eligibilă pentru programul Visa Waiver, se precizează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale americane.

Donald Trump a răspuns întrebărilor puse de jurnaliștii români.

Reporter: „Veți veni în România, domnule președinte?”
Trump: „Este posibil.”
Reporter: „Când?”
Tump: „Asta e ceva ce vom discuta.”
Reporter: „Ce părere aveți despre vizele pentru cetățenii români?”
Trump
: „Vă mulțumesc tuturor. E o onoare să fiu alături de președintele României, care este extrem de respectat și care a făcut o treabă bună. Aud că în România este o „perioadă politică”, dar mă aștept să te descurci foarte bine, pentru că ești talentat și iubești oamenii. Am avut o relație grozavă cu România. Statele Unite și România se înțeleg mai bine ca niciodată și vreau să vă mulțumesc pentru asta.
Avem multe schimburi comerciale cu România, sunt oameni foarte talentați. Cumpărăm – și ei cumpără. Avem mulți români în Statele Unite, oameni foarte muncitori și de succes. Vreau să vă mulțumesc că sunteți aici.”
Iohannis: „E o plăcere să fiu aici. O să subliniez că este grozav să revin aici, alături de dvs, domnule preşedinte. Acum avem șansa de a vorbi despre parteneriatul nostru grozav. Sub conducerea dumneavoastră de succes am progresat şi vom continua să progresăm. Este foarte important pentru noi, cred că suntem pe drumul cel bun.”
Trump: „Se întâmplă lucruri interesante și în țara dvs. O să avem o întâlnire importantă în curând. Aștept asta.”

Întrebat de reporteri despre o posibilă suplimentare a forțelor americane în România, Trump a declarat că ”este un lucru despre care vom discuta”.

Trump a făcut și o scurtă precizare despre eliminarea vizelor pentru români.

Am discutat subiectul mult timp, țările noastre au discutat între ele. Vom discuta și astăzi”, a spus Trump.

Îți place ideea? Pare că îți place. Ne gândim la asta”, i-a transmis președintele american unui jurnalist român, în glumă.

Trump a fost întrebat de reporterii americani despre posibilitatea ca SUA să intre în recesiune, însă președintele american a susținut că ”suntem departe de o recesiune”.

De asemenea, Trump a mai precizat că urmează să semneze un acord cu China și că ”China își dorește asta”.

Sursa: ProTV

Citeşte şi Întâlnire la nivel înalt, tăcutul Iohannis și vorbărețul Trump

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele