Dispute franco armene pe tema ”Republicii Nagorno-Karabah”

0

Senatul francez a cerut guvernului, intr-un text votat miercuri, ”recunoasterea Republicii Nagorno-Karabah”, regiune separatista a Azerbaidjanului populata majoritar de armeni si scena unui conflict sangeros in aceasta toamna, informeaza joi AFP.

 

Premierul armean Nikol Pasinian a salutat o “decizie istorica”.

In schimb, Ministerul Afacerilor Externe a denuntat o “provocare initiata de un grup de senatori fatis pro-armeni”. “Un exemplu concludent de islamofobie in Franta”, a adaugat un consilier in probleme de politica externe al presedintelui azer Ilham Aliev, Hikmet Hajiyev.

Proiectul Senatului francez, care nu are valoare constrangatoare, a fost votat cu 305 de voturi pentru, un singur vot impotriva si 30 abtineri. El a fost semnat de cinci din cei opt presedinti de grupuri parlamentare.

Vezi și Armenia și Azerbaidjanul au făcut pace în Nagorno Karabah

Textul votat in Senatul Frantei “condamna agresiunea militara a Azerbaidjanului, dusa cu sprijinul autoritatilor turce si al mercenarilor straini, si cere retragerea imediata” a fortelor armate din teritoriile cucerite incepand cu 27 septembrie in regiunea Nagorno-Karabah.

De asemenea, “invita guvernul francez sa recunoasca Republica Nagorno-Karabah” si “sa depuna toate eforturile pentru ca discutiile in vederea unei reglementari negociate si durabile a conflictului, care sa asigure restabilirea frontierelor definite in 1994, sa poata fi reluate fara intarziere in cadrul Grupului de la Minsk”.

Textul cere guvernului francez sa apere punerea in aplicare imediata a protectiei populatiei locale prin desfasurarea unei forte internationale si sa aduca un ajutor umanitar masiv civililor, precum si sa “ceara o ancheta internationala asupra crimelor de razboi comise in Nagorno-Karabah” si “sa traga toate consecintele diplomatice din rolul jucat de autoritatile turce”.

Presedintele francez Emmanuel Macron a reiterat sambata invitatia la o “supervizare internationala” a acordului semnat pe 10 noiembrie intre Azerbaidjan si Armenia, mediat de Rusia.

Vezi și Casoteca.ro – magazin

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele