Dmitri Rogozin – de la agenția spațială la politică criminală alături de Vladimir Putin

1

Vladimir Putin l-a demis vineri, prin decret, pe şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, care s-a remarcat în ultimele luni prin declaraţiile sale belicoase la adresa Occidentului.

 

Dmitri Rogozin, în vârstă de 58 de ani, va fi înlocuit în funcţie de Iuri Borisov, de 65 de ani, care a deţinut până atunci portofoliul de vicepremier însărcinat cu complexul militaro-industrial rus care include şi domeniul spaţial.

Dmitri Rogozin a ieşit din universul tern al birocraţilor ruşi cu memele sale publicate pe Twitter sau cu tiradele sale scandaloase şi provocatoare de pe Telegram.

Vezi și Rusia intenţionează să construiască o nouă staţie spaţială

Rogozin vrea aproape de președinte

Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, se va alătura Administrației Prezidențiale ruse în viitorul apropiat, a aflat site-ul Meduza din trei surse apropiate Kremlinului.

Actualul șef de cabinet al Administrației Prezidențiale este Anton Vaino, care deține postul din august 2016 – un mandat record. Potrivit unei surse apropiate Kremlinului, Vaino ar putea fi „transferat la un loc de muncă în serviciul diplomatic”. Nu ar fi prima dată când Vaino ar lucra în diplomație. Oficialul a servit la Ambasada Rusiei în Japonia între 1996 și 2001, înainte de a se muta la Ministerul de Interne timp de doi ani.

O altă posibilitate, potrivit surselor lui Meduza, este ca Dmitri Rogozin să devină unul dintre supraveghetorii Kremlinului pentru autoproclamatele „republici populare” Donețk și Lugansk și pentru celelalte teritorii ocupate de ruși în Ucraina. În acest caz, Rogozin ar deveni consilier prezidențial sau adjunct al șefului de cabinet și l-ar înlocui pe Dmitri Kozak.

Rogozin și lupta pierdută cu SpaceX

În cei 5 ani în acest post, el nu a reuşit totuşi să oprească declinul industriei spaţiale ruse, care este depăşită şi care suferă din cauza lipsei de inovare şi a corupţiei.

În 2020, Rusia a pierdut monopolul zborurilor în spaţiu cu rachetele sale Soiuz vechi, dar fiabile, odată cu intrarea în scenă a companiei SpaceX, a miliardarului Elon Musk.

După declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei pe 24 februarie, Rogozin, care a fost ambasador al Rusiei pe lângă NATO, s-a remarcat prin declaraţiile sale belicoase la adresa Occidentului, vorbind în mod repetat despre distrugerile pe care le-ar putea provoca armele nucleare ruse.

Cooperarea ruso-occidentală în domeniul spaţiul a fost marcată de atacul Rusiei asupra statului vecin.

Înlocuitorul lui Putin provine din rândul militarilor, înainte de postul de vicepremier ocupându-l pe cel de ministru adjunct al apărării. Această schimbare intervine în contextul tensiunilor ruso-occidentale tot mai mari. Ruşii şi americanii se acuză, între altele, de ambiţii militare în spaţiu.

Agenţia spaţială rusă activează atât în domeniul civil, cât şi în cel militar.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele