DNA cere instanţei arest la domiciliu pentru arhiepiscopul Teodosie

0

Procurorii DNA solicită Curţii de Apel Constanţa înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul la domiciliu faţă de Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, trimis în judecată alături de alte persoane.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES, solicitarea procurorilor a fost făcută în contextul în care arhiepiscopul a demarat activităţi de accesare a fondurilor europene, deşi acest lucru i-a fost interzis în mod expres şi neechivoc prin obligaţiile stabilite în cadrul controlului judiciar.

“În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ştefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în acelaşi dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului şi pe numitul Petrescu Teodosie, precum şi să semneze şi să depună documentaţia pentru obţinerea adeverinţei de suprafaţă de la Primăria Ovidiu, cu suprafaţa de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverinţa era necesară a fi folosită în relaţia cu APIA (Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanţa Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188, 75 ha”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, prin emiterea împuternicirii Teodosie Petrescu a încălcat simultan cele două obligaţii care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar, şi anume să nu desfăşoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene, nici direct şi nici prin interpuşi, precum şi să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi din dosar, de martori sau experţi şi să nu comunice direct sau indirect cu aceştia.

“A reieşit că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat, prin interpuşi, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverinţa de suprafaţă fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a şi fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanţa Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. Una dintre faptele pentru care inculpatul Petrescu Teodosie a fost trimis în judecată — cea aferentă campaniei 2016 — era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată de inculpatul Ştefan Aurelian, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că foloseşte anumite suprafeţe agricole”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

Teodosie Petrescu trimis în judecată la începutul lunii februarie, alături de alte persoane, pentru infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Dosarul se află în prezent în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanţa, iar faţă de arhiepiscopul Tomisului este în vigoare măsura controlului judiciar, menţinută de instanţă.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele