Doar 71% dintre români au apă curentă în case

0

Doar 71% dintre români erau conectați la sistemul public de alimentare cu apă, în 2019. Cifra, deși rușinos de mică, este în creştere faţă de anul precedent, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

 

Conform datelor centralizate, în cursul anului trecut, la sistemul public de alimentare cu apă au fost conectate 13.728.144 de persoane, reprezentând 70,9% din populaţia rezidentă a României, cu 212.518 persoane mai mult decât în anul 2018. Creşterea a fost determinată de racordarea populaţiei la reţelele de alimentare cu apă nou construite.

La nivelul regiunilor de dezvoltare, în intervalul de referinţă, ponderea cea mai mare a populaţiei conectate la sistemul public de alimentare cu apă, în total populaţie rezidentă, s-a înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov (87,7%), urmată de regiunea Sud-Est (82,3%).

Regiunile dominate de PSD au procente mici la acest capitol. Gradul cel mai redus de racordare s-a înregistrat în regiunile Nord-Est (50,1%) şi Sud-Vest Oltenia (59,3%), spune INS.

Clotilde Armand publică lista beizadelelor: copiii liderilor PSD, angajați pe bani grei la stat

În anul 2019, volumul de apă distribuită a fost de 1,24 miliarde de metri cubi, cu circa 82,63 milioane mc mai mare decât cu un an în urmă. Din acest total, cea mai mare cantitate de apă distribuită a fost către populaţie, respectiv 535,56 milioane mc.

De asemenea, cele mai mari cantităţi de apă distribuită s-au înregistrat în bazinele hidrografice Buzău – Ialomiţa (25%), respectiv Argeş – Vedea (19%).

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele