Dolarul se va aprecia în acest an. Ce efecte va resimți România?

0
Dolarul
Dolarul
- Reclama -

Dolarul se va aprecia anul acesta, în contextul măsurilor anunțate de Donald Trump, care se va instala la Casa Alba pe 20 ianuarie. Afirmația îi aparține lui Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Dar ce efecte va avea pentru România întărirea monedei americane?

„Politica fiscală, pentru că va stimula creșterea economică, ceea ce va duce la inflație, va face să crească ratele dobânzii în SUA, iar o creștere a ratei dobânzii va face ca dolarul să se aprecieze”, a explicat Lucian Croitoru, la Digi 24.

Întărirea dolarului- Efect pozitiv pentru România

Întărirea monedei americane va avea un efect pozitiv pentru România și alte state emergente, pentru că va stimula exporturile.

„Pe de altă parte, ar putea crea (…) probleme legate de lichiditatea din piață, prin depreciere, vor tensiona bilanțurile și o depreciere a leului ar adăuga presiuni inflaționiste”, a explicat consilierul guvernatorului BNR. Cu alte cuvinte, am putea avea parte de scumpiri.

Scumpiri în 2017 după aprecierea dolarului?

Prima categorie a produselor care ar putea suferi scumpiri sunt cele importate din Statele Unite, dar și din alte țări care folosesc dolarul ca monedă etalon pentru exporturile realizate.

- Reclama -

Astfel, e posibil ca în 2017 să se consemneze o scumpire a produselor importate din China, în special electronice și electrocasnice cu valori de 10-20%.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele