Doliu în sportul românesc. A murit Gheorghe Novac, legendarul jucător de baschet al echipei naționale

0
- Reclama -

Sportul românesc îmbracă din nou straie cernite. Fostul mare baschetbalist Gheorghe Novac a încetat din viață la vârsta de 77 de ani, marți seară.

Vestea tristă a fost anunțată pe pagina de Facebook a Federației Române de Baschet. Novac a jucat ani mulți la Dinamo și echipa națională, dar a fost și antrenorul acestor formații.

A murit fostul jucător de baschet Gheorghe Novac

O nouă tragedie a lovit sportul românesc. Fostul jucător de baschet Gheorghe Novac s-a stins din viață marți seară, la vârsta de 77 de ani. Informația a fost publicată pe pagina oficială de Facebook a Federației Române de Baschet.

Gheorghe Novac a fost un nume important în baschetul din România. Și-a început ascensiunea la Rapid București (1961-1962), iar apoi a jucat doi ani la Olimpia București, în divizia a doua. În anul 1964 a ajuns la Dinamo și aici a cunoscut consacrarea. A jucat la formația din „Ștefan cel Mare” până în anul 1981 și a câștigat 13 campionate în această perioadă.

Evoluțiile foarte bune de la echipa de club l-au propulsat și la echipa națională. A participat cu prima reprezentativă de baschet a României la cinci turnee finale FIBA EuroBasket: 1965, 1967 (locul cinci), 1969, 1973 și 1975. A jucat peste 300 de meciuri în tricoul echipei naționale.

- Reclama -

După ce s-a retras din activitate a lucrat ca antrenor. A început ca „secund” la Dinamo, iar apoi a fost numit „principal” și a rămas în această funcție în perioada 1983-1990, reușind să câștige două titluri de campion național.

În perioada 1985-1991 a antrenat și echipa națională pe care a condus-o la două turnee finale FIBA EuroBasket, în 1985 și 1987. De asemenea, a fost și comandantul clubului Dinamo (1991-1996), , dar a avut activitate și Biroul federal al FR Baschet şi al Colegiului Central al Antrenorilor.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele