Donald Trump are obligația de a prezenta declaraţiile fiscale din ultimii opt ani

0

Donald Trump nu a reușit să blocheze citaţia procurorului democrat Cyrus Vance, prin care i s-a cerut să prezinte declaraţiile sale fiscale din ultimii opt ani. Decizia a fost dispusă joi, de un judecător federal american, acesta fiind considerată drept un nou eşec pentru preşedintele SUA de a-și menține secrete unele cheltuieli. Potrivit Reuters, Trump a înaintat un recurs „în regim de urgenţă”.

 

Reamintim că procurorul Vance, un politician democrat, i-a solicitat preşedintelui republican documente referitoare la afacerile sale în cadrul unei anchete privind banii primiţi de starleta porno Stormy Daniels şi de fostul model Playboy Karen McDougal, în schimbul tăcerii lor în legătură cu o presupusă relaţie cu Trump. În interpretarea procurorului, plata unor astfel de sume constituie o încălcare a legislaţiei privind finanţarea campaniilor electorale. Cyrus Vance a mai sugerat şi posibile fraude bancare şi de asigurări comise de societatea imobiliară Trump Organization.

În decizie detaliată în 103 pagini, judecătorul Victor Marrero a apreciat, printre altele, că blocarea citaţiei de către Donald Trump ar echivala cu o „extindere necuvenită” a imunităţii prezidenţiale. Judecătorul a respins argumentele preşedintelui american conform cărora cererea ca firma de contabilitatea cu care el a lucrat, Mazars LLP, să-i prezinte procurorului Cyrus Vance o serie de documente financiare este „vădit excesivă” şi făcută cu rea credinţă, relatează Agerpres.

Decizia judecătorului Victor Marrero urmează hotărârii emise luna trecută de Curtea Supremă a SUA, care a stabilit că procurorul Cyrus Vance poate avea acces la acele documente financiare ale preşedintelui Donald Trump, inclusiv declaraţii fiscale.

Spre deosebire de alţi preşedinţi ai SUA, Trump a refuzat să prezinte declaraţiile sale fiscale din care s-ar fi putut afla detalii despre averea sa şi despre activitatea companiei Trump Organization.

Citește și: Joe Biden este, în continuare, înaintea lui Trump în sondaje

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele