Donald Trump nu vre să mai finanțeze Organizația Mondială a Sănătății

SUA reprezintă aproape 15% din totalul contribuțiilor voluntare primite de OMS

0
- Reclama -

Președintele american Donald Trump i-a suprins pe liderii mondiali și pe experții din domeniul sănătății, anunțând că SUA nu vor mai finanța Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în mijlocul crizei de sănătate cu care se confruntă întreaga lume.

Trump a amenințat săptămâna trecută că va face acest lucru, după ce a acuzat agenția ONU că nu gestionează bine criza și că nu a acționat suficient de repede după ce virusul a apărut în China, în decembrie 2019.

Antonio Guterres, secretarul-general al ONU, organizația din care face parte OMS, a spus că pandemia este o situație fără precedent și că vom „învața lecții” pentru viitoarele epidemii.

Cine este OMS

Organizația Mondială a Sănătății este o agenție ONU fondată în 1948. A fost creată pentru a coordona politicile internaționale în domeniul sănătății, în special în cazul bolilor infecțioase. OMS este compusă și condusă de 194 de țări membre, fiecare fiind reprezentată de o echipă. Țările membre aleg conducerea și direcțiile de acțiune ale organizației.

OMS are centre regionale în Africa, America de Nord și SUd, Asia de Sud-Est, Europa, zona din estul Mării Mediterane și regiunea Pacificului de Vest.

- Reclama -

De unde primește fonduri

Organizația obține fonduri din numeroase surse: alte organizații internaționale, donatori privați, țările membre și organizația-mamă ONU.

Fiecare stat membru OMS trebuie să plătească o contribuție, calculată în funcție de populație și nivelul de trai. Aceste contribuții reprezintă doar un sfert din veniturile OMS.

Restul banilor provin din „contribuții voluntare”, de la țările membre sau parteneri. Dintre toate țările membre, Statele Unite sunt de departe cel mai mare donator: în perioada 2018-2019 au donat aproape 900 de milioane de dolari către OMS. Din această sumă, 237 de milioane de dolari au reprezentat contribuțiile obligatorii și 656 de milioane contribuții voluntare.

Astfel, donațiile SUA reprezintă aproape 15% din totalul contribuțiilor voluntare primite de OMS. Următorul mare donator este Fundația Bill și Melinda Gates.

Nu se știe în acest moment dacă decizia UE se referă la contribuțiile obligatorii sau voluntare.

Următorii mari contribuitori la bugetul OMS sunt Marea Britanie, care a plătit 434 de milioane în ultimii 2 ani (contribuții și donații), apoi Germania și Japonia.

În intervalul 2018-2019, China a contribuit cu un total de 86 de milioane de dolari în contribuții și donații.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele