Dozatoarele de lapte aduc venituri de 5.000 euro pe cap de vacă

Redactie

Creșterea bovinelor este un sector care s-a confruntat cu mari probleme în ultimii ani, din cauza căderii prețurilor. Aceasta nu înseamnă că nu există și nișe de piață, de pe urma cărora se poate câștiga foarte bine.

Un astfel de exemplu este cel al fermierului Cristian Lungu din localitatea Dascălu, județul Ilfov, care se laudă că deține cea mai performantă fermă din România, pentru că venitul pe cap de vacă este de circa 5.000 euro.

“Toată lumea zice că nu se poate, eu vând laptele cu 3,5 lei litrul. Este o afacere de nișă pe care o dezvolt din 2003. Am creat chiar și o asociație a fermierilor utilizatori de automate  de lapte. Ca în orice afacere există și perioade mai bune sau mai rele, acum ne aflăm într-o perioadă mai proastă noi vânzătorii de lapte la automate pentru că suntem în post, iar vânzarea scade. Probleme sunt și în perioada vacanțelor de vară și un pic în postul Crăciunului, dar mai puțin”, a declarat Lungu recent la o conferință pe teme de agricultură.

Vânzarea laptelui la automate aduce venituri mari, dar presupune și costuri pe măsură. Ele vin din monitorizarea stării de sănătate a animalelor – există un program strategic al ANSVSA. De asemenea, producătorii de lapte care realizează vânzări directe sunt obligați să aibă un program de autocontrol care costă foarte mult.

VEZI: Vin banii pentru zootehnie – APIA a început autorizarea la plată a cererilor pentru ajutoarele naționale tranzitorii și sprijinul cuplat în sectorul zootehnic

Și automatele de lapte costă mult, nu mai vorbim de chiriile pentru spații sau de costurile pe care le presupune respectarea cerințelor impuse de ANSVSA. Cât despre forța de muncă, este tot mai greu de găsit mână de lucru calificată. O soluție ar putea fi roboții de muls, mai ales în cazul fermelor de familie.

‘’Este inadmisibil ca într-o fermă de familie în care lucrează 2-3 persoane să existe  obligația achiziționării unei mașini cu frig care să transporte laptele’’, s-a mai plâns  Lungu, care adaugă că nici măcar marilor procesatori care colectează lapte de la fermieri nu li se cere așa ceva.


Citeste si...  ALERTÃ: Se înmulțesc focarele de gripă aviară!!!
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *