Dragnea, atac la SRI și Parchetul General, după „dezvăluirile” lui Vâlcov, cere anchetă în Parlament și la Inspecția Judiciară

Informateca

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut vineri Inspecției Judiciare să se autosesizeze în legatură cu protocolul dintre SRI și Parchetul General despre care au vorbit în spațiul public consilierul guvernamental Darius Vâlcov si social-democratul Claudiu Manda.

„Am fost asigurați că protocoalele de cooperare ilegală între instituțiile din Justitie și Serviciul Român de Informații au încetat să existe. Ele ar fi trebuit sa nu mai existe fiindcă legea cere acest lucru, fiindcă CCR a găsit neconstituțional amestecul ofițerilor din servicii în cercetarea penală.

Și SRI, și Parchetul General au afirmat raspicat, prin șefii lor sau prin comunicate oficiale, că nu mai există protocoale”, a scris Dragnea pe Facebook, vineri la amiază.

Atac la Augustin Lazăr

Acesta aduce în discutie cele două documente, ambele datate decembrie 2016, „la nouă luni dupa ce CCR stabilise neconstituționalitatea lor. Ambele semnate de Eduard Hellvig și Augustin Lazăr”.

Șeful PSD îl atacă direct pe șeful Parchetului General, Augustin Lazăr, susținând că aceste „dezvăluiri bombă”, cum au fost ele prezentate de Darius Vâlcov, ar arăta că acesta mințea când a spus public că protocoalele au fost denunțate după decizia CCR.

„Unul, care se cheama ‘Protocol privind organizarea cooperarii intre Serviciul Roman de Informatii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii’ prevede, în mare, cam aceleași formule de colaborare între ofiteri și procurori în cadrul activitații penale.

Sunt aceleași portițe și formulări prin care ofiterul se poate strecura ca să ia parte la cercetarea penală. Acest protocol îl abrogă pe cel semnat în 2009 de George Maior și Codruța Kovesi. Acest protocol a fost ținut secret. Atunci când presa a întrebat, în repetate rânduri, dacă mai există protocoale, l-am putut auzi, de exemplu, pe șeful Parchetului General, Augustin Lazăr, negând cu fermitate”, a adăugat el.

Citeste si...  Ponta, despre Liviu Dragnea și statul paralel: Drum paranoic către o dictatură

Argumentul lui Dragnea: Protocolul nu e indexat in Google

Despre cel de-al doilea protocol, șeful PSD susține că nu ar fi real, ci „fabricat” pentru a acoperi existenta primului. Drept dovezi ale acestor acuzații, Dragnea aduce argumentul că, dacă era „nesecret”, de ce „nu a știut nimeni nimic” și vine și cu niște detalii „tehnice”.

„A mai aparut un protocol, al doilea, postat în graba pe site-ul Ministerului Public. Autorii au avut grija să scrie mare, pe fiecare pagina, ‘nesecret’. E un protocol semnat de domnii Hellvig si Lazăr ‘pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicatiilor’.

Are aceeasi dată ca și primul, adică 7 și 8 decembrie 2016, cu patru zile inainte de alegerile parlamentare.

Acest al doilea protocol, despre care, deși ‘nesecret’, nu a știut nimeni nimic, pare un efort de ultimă oră al semnatarilor de a acoperi existența primului protocol. Postarea lui pe pagina Ministerului Public e foarte recentă, ca dovada că, dacă-l cautati, îl găsiți foarte greu. Google n-a avut timp destul sa-l indexeze.

Chiar dacă se pretinde un document tehnic, acest al doilea protocol a fost făcut fără știrea publicului. Pare fabricat în ultima clipă, în momentul în care presa a început, cu zile în urmă, să-l verifice pe primul”, a continuat el.

Dragnea acuza ca s-a incalcat Constitutia si cere anchete

Liderul PSD sustine ca „ne confruntam cu o situatie grava de neconstitutionalitate, de minciuna publica. Institutii si sefi ale (sic!) unor institutii implicate in justitie si in siguranta nationala au mintit prin omisiune, ca sa acopere savarsirea unei fapte neconstitutionale”.

Citeste si...  Koveși, aproape Procuror-șef European, merge azi la audieri la ”micul DNA” al lui Toader

Astfel, Dragnea cere Comisiei de Supraveghere a SRI sa demareze de urgenta o ancheta care sa cerceteze „eventualele fapte ilegale savarsite de SRI si sa scoata la lumina toate amanuntele acestei povesti”.

De asemenea, presedintele PSD cere si Inspectiei Judiciare sa se autosesizeze in legatura cu aceste protocoale si sa porneasca o ancheta la Parchetul General.

Explicatiile Parchetului si ale SRI: CSM si Toader erau informati, protocolul e deja pe masa Comisiei parlamentare

Amintim ca un nou protocol semnat intre SRI si Parchetul General a starnit controverse dupa ce, joi seara, Darius Valcov a facut publica o alta varianta a acestuia fata de cea publicata pe site-ul Ministerului Public acum cateva luni.

SRI a reactionat prin purtatorul de cuvant anuntand protocolul nu mai exista si ca se afla la acest moment oricum la Comisia de Control SRI din Parlament.

Parchetul General a dat, vineri, explicatii despre aceste „dezvaluiri”. Ministerul Public explica cum, in 2016, au fost incheiate doua protocoale cu SRI, dintre care unul clasificat.

In 13 martie 2017, protocolul si-a incetat efectele. S-a urmat procedura si, spre sfarsitul lunii martie 2018, s-au inceput demersurile pentru declasificarea documentului. In comunicat se precizeaza ca procedura de declasificare inca nu s-a incheiat, iar atat CSM, cat si Ministerul Justitiei erau informate cu legatura cu aceste aspecte.

Dragnea nu a tinut cont de niciuna dintre aceste explicatii in acuzatiile sale.

Citește și Ambasada Suediei, mesaj ironic la adresa lui Liviu Dragne:Povestea unui asasinat celebru

De Vlad Mitu


Etichete:
Distribuie articol:
1 Comment
  • Partidul stat redivivus. In toată urâțenia lui ! Adio separația puterilor în stat! Uite asa, pe nesimțite ( nesimțitorii fiind noi, eu și dumneata și dumnealui) ne întoarcem înapoi în bolșevism la partidul-stat. Adica: partidul numește și controlează parlamentul ( parlamentarii), guvernul ( miniștrii ) și justiția ( judecătorii și procurorii, via inspecția judiciara & ministrul justiției – numit de partid). Iar noi peste câțiva ani ne vom preface iarăși ca nu am știut nimic, că nu am băgat de seama, că de fapt am fost un fel de dizidenți etc Deși de, fapt, am știut. Cel putin marea majoritatea dintre noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *