Dragnea: „Președintele nu poate fi mediator între partide. OUG va deveni lege după dezbaterea în Parlament”

Informateca

A fost o discuție pot zice relativ așezată. Dl președinte ne-a exprimat punctul său de vedere despre legle Justiției, că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, există OUG 82 în Parlament, care cuprinde o mare parte dintre recomandările Comisiei de la Veneșia. OUG a fost propusă de ministrul Toader în ruam întâlnirilor cu Comisia de la Veneția.

Nu am respins niciodată o discuție despre justiție, dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat. Am decis din 2016 să nu dfacem greșeală să ne facem că nu vedem abuzurile la care sunt supuși cetățenii. Nu putem să ne facem că nu există protocoalele secrete, înțelegeri neconstituționale, nelegale, care au alimentat organizații oculte.

Nu putem să ne angajăm într-o discuție amplă, serioasă dacăp nu dăm răspusuri la întrebări importante, că trebuie să se stopeze abuzurile și să se stabilească efectele.

I-am lăsat un set de zece principii. Le poate citi. Și un set de 7 întrebări. Vă citesc cele 10 principii:

1) Respectarea Constituției României în litera și spiritul ei, inclusiv în ceea ce privește statutul procurorilor și judecătorilor
2) Stoparea abuzurilor din justiție împotriva cetățenilor și înlăturarea efectelor produse.
3) Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituția României și de tratatele internaționale, precum dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție, dreptul la viață privată și inviolabilitatea secretului corespondenței.
4) Garantarea independenței judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiție – atât față de mediul politic, dar și față de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informații.
5) Garantarea independenței procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituțional al subordonării ierarhice.
6) Răspunderea magistraților pentru reaua-credință și grava neglijență în îndeplinirea atribuțiilor pe care le au.
7) Lustrația magistraților care au fost colaboratori ai serviciilor de informații au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituției și a legilor în vigoare.
8) Garantarea independenței sistemului judiciar față de orice imixtiune a serviciilor de informații.
9) Principiul celerității în instrumentarea și soluționarea cauzelor penale și civile.
10) Principiul meritocrației și al probității morale și profesionale în promovarea magistraților în funcțiile superioare din sistemul judiciar.

Citeste si...  Iohannis și etnia maghiară, Iohannis și PSD-Ținutul Secuiesc

Dragnea:

  • Nu aș vrea să fac publice cele 7 întrebări
  • Iohannis nu poate fi mediator între partide. Poate fi mediator între instituțiile statului
  • OUG va deveni lege după dezbaterea în parlament
  • Vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, cu toate că printre ele se regăsesc două care cer modificarea Constituției, altul cere desființarea secției speciale pentru magistrați. Or, secția își dodedește utilitatea, cu informații despre sute de dosare deschise împotriva unor magistrați din CSM. CCR a spus în decizia sa că utilitatea acestei secții e evidentă, deci PSD nu va susține desființarea acestei secții
  • Nu cred că e corectă formularea de pact, eu nu am vorbit de pact, înțeleg că nici dl președinte nu a vorbit de pact.

Citește și Iohannis:Sper să obțin un acord între partide pentru a reface legile Justiției. Eu nu vreau pact cu PSD, vreau să fiu mediator între partide

De Vlad Mitu


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *