Dragnea s-a răzgândit: nu mai mută ambasada României la Ierusalim

0

Liviu Dragnea l-a chemat luni dimineață la cabinetul său de la Camera Deputaților pe ambasadorul Palestinei, Fouad Kokaly, pentru o întâlnire pe care a refuzat-o în continuu de când a anunțat că decizia Guvernului PSD este de a muta ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Contrar declarațiilor sale oficiale, precum și celor ale premierului Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea i-a dat asigurări ambasadorului Palestinei că ambasada României nu va fi mutată și că nu dorește să strice relațiile istorice dintre România și lumea arabă. Surse diplomatice au explicat că Liviu Dragnea este interesat de susținerea Ligii arabe pentru ca România să obțină un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

În urma întâlnirii, Ambasada Palestinei spune că ambasada României de la Tel Aviv nu va mai fi mutată.

„Ambasada Statului Palestina salută decizia domnului Liviu Dragnea potrivit căruia guvernul României nu va muta ambasada de la Tel Aviv, la Ierusalim 

Astăzi, 13 mai, 2019, Excelența Sa, domnul Fuad Kokaly, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Statului Palestina la București a avut o întrevedere cu domnul Liviu Dragnea, în calitatea sa de președinte al Camerei Deputaților, cât și de lider al partidului de guvernământ.  

România a reprezentat de-a lungul istoriei recente un factor de stabilitate și un mediator substanțial în ce privește relația cu Orientul Apropiat, respectând tratatele internaționale și drepturile omului. Un actor activ și implicat în menținerea păcii în Orientul Mijlociu, România dă dovadă încă o dată că se situează de partea justiției internaționale, pledând pentru o pace justă și pentru securitate în regiune.

„Îmi permit să spun că întâlnirea cu domnul Liviu Dragnea a fost o bucurie, deși poate că bucuriile nu fac parte din vocabularul diplomatic. După întâlnirea de azi mă pot considera încredințat că toate forțele politice din România înțeleg la unison importanța Ierusalimului și rolul lui în politica și securitatea globală și în sufletele a mai mult de jumătate de cetățeni ai Terrei. Prin declarația de azi, guvernul României a confirmat legitimitatea rezoluțiilor internaționale potrivit cărora o pace durabilă și justă nu se poate săvârși decât prin existența celor două state, israelian și palestinian, care împart Orașul Păcii astfel încât Palestina, țara mea, să poată avea dreptul la auto-determinare, libertate de mișcare și același regim democratic în capitala ei, Ierusalimul de Est” a spus domnul Fuad Kokaly.    

Citește și Dăncilă a anunţat că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim          

În cadrul întrevederii, domnul Liviu Dragnea a dat asigurări că susține cooperarea bilaterală dintre cele două state și chiar dorește să identifice noi zone de interes comun, având în vedere relația indisolubilă și de lungă durată pe care cele două state o împărtășesc alături de popoarele lor. Domnul Liviu Dragnea a reafirmat încă o dată poziția statului român în ce privește conflictul israeliano-palestinian și rezolvarea acestuia pe baza soluției celor două state”, se arată în comunicatul Ambasadei. 

Oficial, nicio vorbă de la Liviu Dragnea despre discuția pe tema ambasadei

După întâlnire, cancelaria președintelui Camerei Deputaților a emis un comunicat în care nu menționează deloc subiectul mutării ambasadei.

”Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, l-a primit, luni, 13 mai, pe domnul Fuad Kokaly, ambasadorul palestinian în România.

Cei doi oficiali au evocat legăturile tradiţionale de prietenie dintre cele două ţări şi au evidenţiat nivelul bun al cooperării dintre România şi Statul Palestina. În context, preşedintele Camerei Deputaţilor a apreciat dinamica deosebită a contactelor bilaterale, arătând că aprofundarea relaţiei cu Palestina reprezintă o prioritate pentru România.În cadrul convorbirilor, a fost pus accentul pe diversificarea cooperării sectoriale consistente în domenii precum afaceri interne, sănătate, educaţie şi agricultură.De asemenea, demnitarul român a confirmat sprijinul României în avansarea cooperării dintre UE şi Palestina, pe durata exercitării mandatului la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, se arată în comunicarea oficală.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele