Mai mulţi nutriţionişti şi Asociaţia Colegiul Pacienţilor cer o impozitare suplimentară pentru dulciuri, băuturile carbogazoase şi energeziante. Aceştia spun că fondurile ar putea fi folosite pentru educaţia alimentara şi alte servicii medicale care au legătură cu afecţiuni provocate de consumul exagerat de zahăr.
Ministrul Sănătăţii spune că este „o problemă la nivel european” şi că „nu s-a luat o decizie deocamdată”.
Într-o declaraţie pentru Digi24, directorul executiv al Federaţiei Romalimenta, Mihai Vişan, a spus că supra-taxarea nu este o soluţie pentru rezolvarea problemei obezităţii şi că „nu există alimente dăunătoare şi alimente sănătoase”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că numărul bolnavilor de diabet şi al adolescenţilor obezi creşte alarmant. Statisticile arată că un român consumă într-un an 30 de kilograme de zahăr, în condiţiile în care media europeană este de 16 kilograme.
„Vorbim despre zaharuri care conţin glucide, glucide simple, goale de energie, dar care sunt pline de calorii. Vorbim despre riscul de apariţie a diabetului, a cariei dentare.
Tot ce înseamnă zaharuri rafinate, fără fibre, băuturi energizante, care conţin foarte mult zahăr, conţin aminoacidul taurină, şi cofeina combinată cu aceste zaharuri, practic îşi potenţează efectul nociv asupra organismului.
Dulciurile rafinate nu trebuie să depăşească mai mult de 5% din dieta zilnică”, a declarat nutriţionistul Ligia Alexandrescu, pentru Digi24.