Dumitru Prunariu va deveni cetățean de onoare al Capitalei

1

Consilierii generali ai Capitalei sunt aşteptaţi să voteze, joi, un proiect de hotărâre prin care i se acordă titlul de cetăţean de onoare astronautului Dumitru Prunariu, singurul român care zburat în spaţiul cosmic.

 

Iniţiativa privind acordarea titlului de cetăţean de onoare astronautului Dumitru Prunariu aparţine Asociaţiei Cadrelor Militare Femei în Rezervă şi Retragere ”Slt. Ecaterina Teodoroiu”.

În 14 mai 1981, Dumitru-Dorin Prunariu a devenit primul şi de atunci a rămas singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. El a participat la misiunea SOIUZ 40 din cadrul programului spaţial ”lntercosmos” şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Născut pe 27 septembrie 1952, la Braşov, de profesie inginer aeronautic, el a fost pe rând ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al Aviaţiei Civile Române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federaţia Rusă, preşedintele Consiliului de ne-militarizare a spaţiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă. La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii; de atunci numărul cosmonauţilor a crescut la peste 450.

După 20 de ani, DNA a ajuns la 15.000 de persoane acuzate de corupţie

Din punct de vedere material, pentru realizarea sa Dumitru Prunariu a primit ca recompensă echivalentul a trei salarii sub formă de primă, acordată de ministrul Apărării, şi a fast înaintat cu un an înainte de termen la gradul de căpitan.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele