Economia României scade în trimestrul patru al lui 2020

0
- Reclama -

Deși România a încheiat un trimestru trei mai bun decât trimestrul doi, trimestrul patru va fi mai slab ca trimestrul trei, deci revenirea în ”V“ a economiei mai are de așteptat. Asta înseamnă că vom avea o revenire, dar în ”W“, dar nu numai în România, ci în întreaga Eruopă.

Creşterea de 5,6% la T3/2020 faţă de T2/2020 este bună, dar nu compen­sea­ză căderea de 12,2% dinn T2 faţă de T1. Aşa că este de înţeles scep­ticismul economiştilor, mai ales că Europa rein­tro­duce măsuri de carantină, ca urmare a valului doi al pandemiei.

„Vedem azi o revenire bună a economiei, dar nu într-un V ci în­tr-un semn «radical». Care va fi probabil un W, odată cu datele din trimestrul al patrulea“, spune eco­no­mistul Dragoş Cabat.

„Trimestrul al patrulea din an va fi foarte prost, în con­diţiile în care, peste tot în Europa, sunt re­in­troduse mă­suri de carantină. Colegii de la Viena deja anti­ci­pează pen­tru T4 o contracţie în zona euro. Am putea avea, aşadar, în trimestrul acesta (T4) o con­tracţie, prin ur­mare o revenire economică nu în «V», ci în «W»“, co­men­tează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Ceva mai optimişti sunt analiştii ING Bank, dar şi ei admit: O revenire în „V“ este puţin probabilă. Totuşi, o creştere în T4 este posibilă.

- Reclama -

„Avem o prognoză de minus 5,5% pentru acest an, pe care o menţinem, deşi acest lucru presupune că eco­nomia ar trebui să avanseze cu aproape 1% în al pa­trulea trimestru faţă de trimestrul al treilea. Acest lu­cru apare drept ambiţios, dar, având în vedere că mă­surile restrictive adoptate de România (în faţa pan­de­miei – n.red.) sunt mai puţin drastice acum, credem că este posibilă o creşterea şi în al patrulea trimestru“, comentează Valentin Tătaru, economist ING Bank.

Joe Biden a câştigat alegerile din SUA cu 306 electori

„Da, este drept. Este esenţial acum ce se va întâmpla nu în T 4 2020, ci cum va fi primul semestru din 2021. Am trecut totuşi destul de bine 2020. Urmează miza mare a lui 2021. Evoluţia pe primele două trimestre este esenţială pentru parcursul pe întreg anul“, comentează economistul Dragoş Cabat.

Vezi și Casoteca.ro/magazin

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele