Efectele secundare ale vaccinului Moderna anti coronavirus: febră ușoară, frisoane, oboseală

0

Yasir Batalvi, un tânăr participant la testele clinice pentru vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de compania farmaceutică Moderna, a vorbit într-un interviu pentru CNN despre efectele secundare pe care le-a experimentat după ce a fost vaccinat.

 

„La 30 de minute după ce am făcut vaccinul am simțit o durere și o amorțeală în braț. Ca și cum cineva m-ar fi lovit”, povestește Batalvi.

„Seara aceea a fost dificilă. Am făcut o febră ușoară, frisoane, m-am simțit obosit”, spune el.

Înainte de a face vaccinul, în cadrul testelor clinice, Batalvi a trebuit să semneze un document de 22 de pagini, în care erau prezentate posibilele efecte secundare. Spune că a avut ezitări, pentru că urma să fie voluntar pentru testarea unui vaccin experimental, dar că a mers totuși înainte și a făcut vaccinul.

Apoi, când Moderna a anunțat că vaccinul a demonstrat o eficacitate de 94%, Batalvi spune că a meritat riscul de a se fi oferit voluntar la testele clinice.

Vezi și 100.000 de persoane au fost deja vaccinate în Rusia

„Efectele secundare nu durează mult. Dar e mai grav dacă oamenii nu se vaccinează, efectele sunt de lungă durată. Poate fi diferența între viață și moarte”, spune el.

Compania americană Moderna a anunţat săptămâna trecută că rezultatele complete ale ultimului studiu clinic au confirmat o eficienţă de 94,1% a vaccinului său anti-COVID-19 şi va depune cererea de autorizare în regim de urgenţă atât la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA şi la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Nicio formă gravă a bolii nu a apărut în grupul de participanţi care au fost vaccinaţi. La studiul clinic de fază 3 au participat 30.000 de voluntari.

Citește și Acaena microphylla, covorul arămiu din grădini

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele