Elcen dezminte afirmațiile Primarului Firea cu privire la sursa aerului poluat din București

0

Elcen respinge orice afirmaţii care leagă nivelul de poluare excesiv înregistrat în Bucureşti în noaptea de duminică spre luni de activitatea companiei. Compania anunţă că pune la dispoziţia opiniei publice toate detaliile necesare în vederea clarificării oricăror aspecte referitoare la consumul de păcură în centralele proprii, informează Electrocentrale Bucureşti.

Reacţia Elcen vine după ce sâmbătă primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că poluarea care a afectat Bucureştiul în weekendul trecut a fost cauzată de CET Grozăveşti, care a ars păcură. Edilul Capitalei a afirmat că are dovezi că “poluarea imensă a fost de la faptul că s-a ars foarte multă păcură în toate CET-urile din Bucureşti, în special Grozăveşti şi Progresul, cel care a poluat cel mai mult şi a dat peste cap calitatea aerului din Bucureşti fiind CET Grozăveşti”. Gabriela Firea a subliniat că măsurile antipoluare “trebuie să fie luate de toate instituţiile care au responsabilitate în domeniu”.

Citește Pentru că și-a permis să-i amendeze Primăria, Firea cere demisia ministrului Mediului

“Având în vedere faptul că folosirea păcurii de către Elcen a reprezentat în perioada 27.02 – 03.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor faţă de nivelul de poluare record înregistrat în Bucureşti în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), considerăm esenţial să se identifice sursele care au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5%-800%”, precizează Electrocentrale Bucureşti.

Compania susţine că nu a înregistrat nicio depăşire a limitelor emisiilor prevăzute de legislaţia europeană de mediu, fapt confirmat şi de controalele Gărzii de Mediu.

În prezent, instalaţiile de ardere din cadrul Elcen se află în plin proces de modernizare în vederea respectării noilor valori limită de emisii de oxizi de azot (NOx) valabile începând cu 30.06.2020; în consecinţă, începând cu anul viitor, Elcen nu va mai utiliza păcură în CET-urile sale, se arată în comunicatul Elcen.

Ca urmare a faptului că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a efectuat controale la rezervoarele de păcură din cadrul Elcen în vederea respectării prevederilor Directivei SEVESO 2012/18/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 iulie 2012 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanţe periculoase, s-a impus necesitatea luării de măsuri de reducere a capacităţilor disponibile cu scopul lichidării totale a stocului de păcură până anul viitor.
Este important de remarcat faptul că în ultimii 10 ani, în instalaţiile ELCEN s-a utilizat păcură, uneori în cantităţi mult mai mari faţă de cantităţile utilizate în acest sezon fără a se înregistra depăşiri ale emisiilor de poluanţi în atmosferă, informează Electrocentrale Bucureşti.

Compania susţine că nu există o legătură de cauzalitate între consumul de păcură şi poluarea excesivă înregistrată în Bucureşti de staţiile de monitorizare.

În noaptea de duminică spre luni, staţiile pentru măsurarea calităţii aerului din Bucureşti au înregistrat depăşiri chiar şi cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 şi de aproape 800% la poluarea cu PM10.

Conform informaţiilor apărute în mass-media, cele mai mari valori pentru PM10 s-au înregistrat în zona de nord-est a capitalei, în zonele Barbu-Văcărescu, Obor, Calea Moşilor, şi nu în proximitatea CET Grozăveşti. Acest lucru indică prezenţa unor surse de poluare masivă în zonă, se arată în comunicatul Electrocentrale Bucureşti.

 

Vezi Purificatoare de aer Plasmacluster de la SHARP.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele