UPDATE: Elena Udrea este judecată astăzi în ultimul termen al dosarului “Gala Bute”

0

UPDATE: Avocatul Veronel Rădulescu, apărătorul Elenei Udrea, le-a comunicat vineri magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie că fostul ministru are, din luna martie, statutul de refugiat politic şi că doreşte să fie audiată în dosarul Bute, în care e acuzată de fapte de corupţie, prin videoconferinţă sau prin comisie rogatorie.

“Doamna Elena Udrea mi-a transmis azi dimineaţă un memoriu adresat instanţei prin care solicită să fie audiată utilizând mijloace de comunicare la distanţă sau comisia rogatorie, motivat de faptul că în prezent statutul Elenei Udrea este de refugiat politic în Costa Rica. (…) Convenţia prevede ca persoanele refugiate primesc statut din cauza unor temeri, jusitificate de teama de a fi persecutată. În această cauză sunt opiniile sale politice. (…) Având în vedere statutul pe care Elena Udrea îl are din 21 martie, în virtutea lui, solicităm insistent instanţei să fie audiată şi să i se acorde ultimul cuvânt. Indicăm un precedent în acest sens, chiar de la Înalta Curte, în situaţia lui Sebastian Ghiţă, care are alt statut, nici nu are statut de refugiat. El a fost audiat de mai multe ori de ÎCCJ în dosarele sale utilizând mijloacele de comunicare electronică la distanţă”, a precizat avocatul fostului ministru, Veronel Rădulescu, citat de Mediafax.

“Din 89 și până în prezent nu cred ca a mai existat situația ca un fost demnitar al statului roman sa primească statutul de refugiat politic într-un stat membru al convențiilor internaționale. Elena Udrea are în prezent reședință în Costa Rica, iar ea beneficiază de cel mai larg exercițiu al drepturilor prevăzute de statul în care se află”, a adăugat avocatul.

Ultimul termen într-unul din cele mai mediatizate și controversate dosare din România are loc astăzi. Elena Udrea, fostul ministru al turismului în guvernul Boc, se află în Costa Rica de câteva săptămâni, de unde a intrat în mai multe rânduri în legătură directă la anumite posturi de știri. S-a plâns de faptul că este o victimă a justiției și că va continua lupta cu “statul paralel”.

În care Elena Udrea a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, notează Agerpres.

Înainte de pledoariile finale ale avocaţilor şi procurorului de şedinţă, în sala de judecată ar urma să fie audiaţi Rudel Obreja, Tudor Breazu, precum şi omul de afaceri Adrian Gărdean, ultimul fiind martor-denunţător în dosar.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare în dosarul “Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Totuși, întreabată dacă fuge de justiție și de o posibilă sentință cu executare, Elena Udrea a negat că motivul plecării bruște in Costa Rica alături de prietena sa Alina Bica (fostă sefă DIICOT, la rândul său cu probleme penale, pe data de 20 aprilie urmând sa se desfăşoare ultimul termen în dosarul ANRP, în care este judecată impreuna cu omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin Cocoş) ar fi fuga de răspundere în fața justiției.

Elena Udrea se află de câteva săptămâni în Costa Rica, un loc destul de fregventabil și foarte favorabil multor români certați cu legea. Costa Rica nu are tratat de extrădare cu România.

Fostul ministru al transporturilor a pornit această luptă împotriva DNA ( devenit între timp parte principală al așa desului invocat “stat paralel” ) încă de la inceputul anului 2015, la momentul respectiv fiind reținută în dosarul Microsoft. Scoasă la momentul respectiv din DNA cu cătuşe şi jandarmi, spunea: “Poţi pune cătuşe Elenei Udrea. Nu poţi pune cătuşe adevărului”.

Citește și Studenta Elena Udrea, exmatriculată de la Facultatea de Teologie Ortodoxă

La termenul anterior a anunţat prin avocaţii săi că doreşte să dea o declaraţie în cadrul procesului, însă nu se poate prezenta, deoarece este însărcinată iar medicii i-au recomandat să nu se deplaseze.

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri.

Instanţa a mai dispus atunci ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume, Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Elena Udrea şi Dan Andronic au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi mărturie mincinoasă

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Elena Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la ‘Gala Bute’, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

de Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele