Emilian Popovici, epidemiolog: epidemia este în scădere progresivă iar modul în care va evolua ține de respectarea regulilor

0

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat că epidemia este în scădere progresivă și că modul în care va evolua ține de responsabilitate și de respectarea regulilor.

Asta cu toate că astăzi numărul de infectați anunțat de GCS  este de peste 1200 de persoane și provenite de la peste 20 de mii de teste.

“Suntem într-o evoluție a epidemiei pe care o parcurgem în funcție de ceea ce facem, de reacția la recomandări.

Pe lângă aceste cifre nedorite, pot da o veste de speranță de mai bine – numărul  bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere.

Datele arată că în 28 iulie, acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96.

Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere.

Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate.

La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum.

Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă, sub aspectul numărului bazal de reproducere.

Arată că epidemia scade.

Depinde ce vor face oamenii în continuare.

Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția, putem doar face presupuneri pe baze științifice.

După ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, care cu siguranță vor fi în fiecare an”, a explicat la Digi24 Emilian Popovici.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele