Erdogan reîncearcă refacerea legăturilor cu SUA

0

Interesele comune ale Turciei şi Statelor Unite sunt mai mari decât diferenţele de opinie, iar Ankara doreşte îmbunătăţirea cooperării cu Washingtonul, a declarat sâmbătă preşedintele turc Tayyip Erdogan.

 

Relaţiile dintre cei doi aliaţi din NATO sunt tensionate din cauza mai multor probleme. În decembrie, Naţiunile Unite au sancţionat Turcia pentru achiziţia de sisteme ruseşti de apărare S-400, în timp ce Ankara a fost nemulţumită de sprijinul acordat de SUA miliţiei kurde YPG din Siria, pe care o consideră o organizaşie teroristă.

Turcia, care a afirmat că doreşte îmbunătăţirea legăturilor cu SUA în timpul preşedinţiei lui Joe Biden, a cerut Washingtonului să nu mai sprijine YPG, acuzând că americanii ţin partea militanţilor care au executat 13 turci în nordul Irakului, în această lună.

Statele Unite critică în schimb Ankara în privinţa drepturilor şi libertăţilor. ”Ca turci, considerăm că interesele noastre comune cu Statele Unite depăşesc cu mult diferenţele de opinie”, a afirmat Erdogan în comentarii la televiziune, adăugând că Ankara vrea întărirea cooperării prin intermediul ”unei perspective pe termen lung, din care ambele părţi să aibă de câştigat”.

“Turcia va continua să îşi facă datoria într-o manieră demnă de alianţa şi parteneriatul strategic dintre cele două ţări”, a spus liderul turc, adăugând că relaţiile turco-americane au fost ”puse serios la încercare” în ultima perioadă.

Ministerul Educației vorbește de ”cel mai mare buget din ultimii 30 de ani”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele