Erste a preluat participația de 6,3% a SIF Oltenia la BCR pentru 140 mil. euro

0

SIF Oltenia (SIF5) a anunţat, ieri, că îşi vinde participaţia de 6,3% pe care o are la BCR, valoarea totală a tranzacţiei ridicându-se la 140 milioane de euro.

Tranzacţia estimează BCR la 2,22 miliarde euro, echivalentul a 14% din valoarea de piaţă a Erste Bank.

Până la această tranzacţia, Erste a plătit 4,87 miliarde euro pentru acţiunile BCR, ajun­gând în prezent la 5,01 miliarde euro, pentru 99,88% din cea mai mare bancă de pe piața românească.

De asemenea, multiplul capitalurilor proprii, la preţul tranzacţiei anunţate luni, este de 1,35, în condiţiile în care în Europa multiplul este în jur de 1, ba chiar subunitar.

Ultimul SIF cu acțiuni la BCR

Înainte de încheierea tranzacţiei, SIF Olte­nia a avut expuneri pe toate cele mai mari trei bănci din România, acestea cumulând o pon­dere a portofoliului de 44,47% la finalul lui 2017. Cele cinci SIF-uri deţineau, inițial, 30% din capitalul social al BCR şi un drept de veto care făcea, teoretic, pachetul şi mai valoros.

SIF Oltenia (SIF 5) a fost singura dintre cele cinci SIF-uri care a pătrat pachetul de acţiuni BCR, în condițiile în care restul SIF-urilor au vândut în 2011 şi au primit aproximativ 28 milioane de euro şi 1% din capitalul social al Erste.

În prezent, Erste Bank are o capitalizarea bursieră de 71,7 miliarde lei (15,6 miliarde euro) pe piaţa de capital de la Bucureşti, astfel 1% din valoarea de piaţă a Erste ar reprezenta 717,7 milioane lei (156 mi­lioa­ne euro).

Sursa: Erste a preluat participația de 6,3% a SIF Oltenia la BCR pentru 140 mil. euro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele