Euro, dolarul american și francul elvețian, la cote maxime

0

Cotațiile oficiale afișate astăzi de Banca Națională a României (BNR) arată cursul de 4,7569 lei/euro, 4,1883 lei/dolar și 4,1946 lei/franc elvețian, toate aceste valori reprezentând maxime istorice.

Euro a sărit prag după prag în ultimele zile, ajungând și peste cotația de 4,75 lei – o premieră absolută.

Dolarul american este la maximul ultimelor 20 de luni, cotații mai mari decât cea din prezent fiind înregistrate doar în luna mai 2017. Dolarul american este încă important în economie, deoarece în această monedă sunt plătite importurile din afara UE – 23-25% din schimburile externe – ale României, mai ales gazul rusesc (ar mai fi cafeaua, electronicele din SUA și Asia sau articolele aduse din China). Având în vedere deficitul comercial înregistrat în 2018 pe acest segment al importurilor/exporturilor, este de așteptat o continuare a deprecierii leului românesc și în raport cu dolarul american.

Francul elvețian este și el la maxime care nu au mai fost înregistrate de la mijlocul anului 2017. Francul elvețian este important în special pentru cei 20.651 de debitori persoane fizice care – potrivit datelor Băncii Naționale – au credite denominate în această monedă „exotică”.

La finele lunii noiembrie 2018, băncile aveau în bilanţ 9.294 de credite ipotecare şi 8.969 de credite de consum garantate cu ipoteci exprimate în CHF. Soldul acestor credite – atât de consum, cât şi imobiliare – a fost de 3,4 miliarde de lei.

Pe fondul tensiunilor politice interne, dar mai ales în contextul informațiilor contradictorii privind bugetul de stat (deficit la limită pe 2018 și lipsa proiectului pentru 2019), investitorii care de regulă mizează pe leul românesc manifestă tot mai multă prudență.

REVISTA PATRONATELOR a semnalat de mai multe ori că adâncirea deficitului comercial (decalajul dintre importuri și exporturi) pune presiune pe cursul valutar. Conform ultimelor statistici oficiale, deficitul comercial la 11 luni 2018 a depășit pragul de 13 miliarde de euro.

Analiștii economici au avertizat încă din 2018 că în 2019 euro ar putea trece pragul de 4,7 lei.

Evoluțiile din ultimele zile ale cursului valutar – cotațiile oficiale afișate de BNR – pot fi urmărite AICI

 

Sursa: Revista Patronatelor

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele