Europa se confruntă cu un nou val de COVID-19

1
Coronavirus delta omicron

Europa se confruntă în prezent cu un nou val de COVID-19, care poate fi explicat în mare parte prin „evadarea imunitară” a noilor variante virale, ce deţin o mare capacitate de a evita protecţia indusă prin vaccinare şi prin infectări precedente.

 

Europa a intrat, de la începutul acestei veri, într-un nou val epidemiologic, care este marcat, aproape în toate ţările de pe continent, de o creştere a numărului de infectări.

Cauza constă în relaxarea „gesturilor-barieră”, precum şi în scăderea imunităţii în rândul populaţiei.

Se ştie de acum că protecţia oferită de vaccinuri şi de infectări precedente scade după câteva luni.

„Persoanele care au contractat o infecţie cu Omicron BA.1 în decembrie sunt acum mai puţin protejate decât erau la începutul acestui an”, a explicat Samuel Alizon, director de cercetare în cadrul CNRS (Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa). „La fel se întâmplă cu imunitatea oferită de vaccinuri: deşi ele rămân foarte robuste împotriva formelor severe ale bolii, protecţia lor scade puţin împotriva infecţiilor mai puţin severe”, a adăugat specialistul francez.

O subvariantă a tulpinii de coronavirus Omicron a fost detectată în 57 de ţări

Însă acest nou val se explică de asemenea, potrivit oamenilor de ştiinţă, prin răspândirea a două noi subvariante de Omicron – BA.4 şi, mai ales, BA.5.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele