Europarlamentarii români cer sprijin la Bruxelles pentru apicultori

Informateca

Apicultorii au nevoie de o mână de ajutor din partea autorităţilor, în acest moment se confruntă cu mai multe probleme, de la vremea nefavorabilă până la produsele contrafăcute, care au inundat piața.  Apicultorii ar trebui să beneficieze de un sprijin financiar mai consistent, iar fenomenul mierii contrafăcute ar trebui combătut mult mai eficient, susţine eurodeputata Daciana Sârbu,membră a Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, într-un comunicat de presă.

“Numai produsele care conţin 100% miere trebuie să poată fi etichetate sub acest nume, iar Comisia Europeană poate garanta acest lucru prin revizuirea legislaţiei. Prin măsuri puternice şi eficiente, instituţiile europene au obligaţia să se asigure că apicultorii sunt sprijiniţi pentru a fi competitivi pe piaţă, iar consumatorii cumpără miere, şi nu un produs care conţine 30% miere şi restul aditivi”, a subliniat eurodeputata în plenul Parlamentului European.

Conform statisticilor, prezentate în raportul dezbătut în sesiunea plenară a Parlamentului European, în UE activează peste 620 000 de apicultori, iar sectorul apicol este vital pentru UE, contribuind cu 14,2 miliarde euro pe an la economia europeană, pe lângă contribuţia semnificativă la menţinerea biodiversităţii. De asemenea, 84% dintre speciile de plante şi 76% din producţia alimentară din Europa depind de polenizarea efectuată de albine, însă fondurile puse la dispoziţie de UE pentru acest sector sunt insuficiente, se arată în textul raportului.

Daciana Sârbu a şi propus mai multe amendamente la raportul privind apicultura, dintre care 10 au fost adoptate în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală. A fost  solicitat suport financiar pentru apicultori, atât prin plăţi cuplate, cât şi prin plăţi compensatorii – în situaţii în care producţia este afectată de vremea nefavorabilă. Alte măsuri vizează sprijinirea acestora prin programe de formare şi schimburi de experienţă între statele membre, crearea unui sistem mai strict de verificare a mierii provenite din ţări terţe, precum şi înfiinţarea mai multor laboratoare care să verifice şi să garanteze calitatea produselor din import.

Citeste si...  Ploile de primăvară cresc trufe în deșertul Irakului

 

Citiți și: Povestea unui succes pe bază de ouă de prepeliță

 

(0 vizualizari)

productie-miere-2017

Post-ul Europarlamentarii români cer sprijin la Bruxelles pentru apicultori apare prima dată în AgroTeca.


Sursa: Europarlamentarii români cer sprijin la Bruxelles pentru apicultori


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *