Exclus din PSD, Țuțuianu vrea să-și facă propriul grup în Senat: “Acolo unde nu o să fim de acord fiecare își va păstra libertatea de decizie”

0

Fostul vicepreședinte al PSD, exclus recent din formațiunea condusă de Liviu Dragnea, a depus cerere la conducerea Senatului pentru înființarea unui nou grup parlamentar, care să se numească „Unirea”.

UPDATE. Adrian Țuțuianu a dat detalii, într-o intervenție la B1 TV, despre grupul pe care-l va conduce. „Ne-am constituit în acest grup pentru a putea să ne manifestăm ca senatori în cadrul ședințelor de plen, să participăm la negocieri și să putem să ne desfășurăm activitatea în condiții corespunzătoare. Grupul nu are o afliliere politică (…) Acolo unde nu o să fim de acord fiecare își va păstra libertatea de decizie. O să funcționăm cumva similar cu grupul constituit de minoritățile naționale la Camera Deputaților”.

Solicitarea, adresată președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este datată 10 decembrie.

În document se arată că, în conformitate cu prevederile Regulamentului Senatului, a fost constituit „Grupul Parlamentar al senatorilor independenți/neafiliați denumit «Unirea»”.

Grupul conține șapte membri, exact cât prevede Regulamentul Senatului ca minim pentru înființare. Grupul este condus de Adrian Țuțuianu și din el fac parte senatori din șase județe (Covasna, Constanța, Maramureș, Ialomița, Ilfov și Sălaj).

Practic, dacă va fi aprobată înfiinţarea grupului „Unirea”, va rămâne un singur senator neafiliat, Traian Băsescu.

Regulamentul Senatului prevede însă: „Un grup parlamentar poate fi constituit şi poate funcţiona numai dacă cuprinde cel puţin 7 senatori, care au fost aleşi pe listele aceluiaşi partid, ale aceleiaşi organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice sau alianţe electorale”. De asemenea, Regulamentul stabilește că „este interzisă constituirea unui grup parlamentar care să reprezinte sau să poarte denumirea unui partid, a unei organizaţii a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, a unei alianţe electorale sau alianţe politice care nu a obţinut mandate de senator în alegeri”. Cu alte cuvinte, solicitarea lui Adrian Țuțuianu are, din considerente regulamentare, șanse minime de a fi aprobată de conducerea Senatului.

Fostul vicepreședinte al PSD mai solicită conducerii Senatului ca noul grup să beneficieze de secretariat tehnice, mijloace de transport și „logistica necesară în vederea desfășurării corespunzătoare a activității”.

După ce a semnat scrisoarea prin care se cerea „demisia imediată” a lui Liviu Dragnea, Adrian Țuțuianu a fost exclus din partid, alături de Marian Neacșu. Ulterior, el a depus o contestație la hotărârea de excludere luată de Comitetul Executiv Național.

În continuare, Țuțuianu a fost înlăturat și de la conducerea Senatului (deținea funcția de vicepreședinte al Senatului).

Citește și Adina Florea se va ocupa de denunțul lui Sebastian Ghiță împotriva Codruței Kovesi

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele