Expert: carantina și amenzile ne scap de Coronavirus

0

România va intra din nou în carantină, crede expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș. Însă nu va mai fi vorba despre o carantină în toată țara, ci în anumite orașe sau chiar județe.

 

Autoritățile ar trebui să dea amenzi usturătoare cu consecvență pentru încălcarea regulilor sanitare, pentru nepurtarea măștii, dar această atitudine este împiedicată de contextul electoral.

Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică, profesor în SUA şi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a vorbit la Radio România Actualități și la Digi24 despre pandemia pe care o traversăm.

 

 

Abia peste o săptămână se va vedea efectul deschiderii școlilor și este de așteptat o creștere mult mai accentuată a cazurilor, spune profesorul. El consideră că măsurile luate au fost potrivite, dar din nefericire nu s-au impus suficient de ferm.

Pandemie afectată electoral – lockdown-ul, cea mai eficientă măsură

„În continuare nu se dau amenzi pentru nepurtarea măștii în spațiile publice (…), poliția e prezentă, dar nu dă amenzi, dă avertismente în cel mai bun caz, pentru că, nu-i așa, amenzile ar afecta intenția de vot și în momentul de față, din perspectiva mea, prioritatea guvernului este mai degrabă votul de la sfârșitul săptămânii decât siguranța cetățenilor. Altfel, s-ar da amenzi continuu, ceea ce ar duce la purtarea măștii, ceea ce ar crește siguranța cetățenilor”, a declarat Răzvan Cherecheș.

Abia după momentul alegerilor se va descoperi brusc că avem o situație gravă, că rata de transmisibilitate este mare și vor începe să ia măsuri mai drastice, a completat el, subliniind că această situație se întâlnește în toate țările în care sunt alegeri și unde măsurile nu sunt suficient de drastice.

„Din perspectiva unui expert în sănătate publică, cea mai bună măsură este lockdown-ul”, a afirmat Răzvan Cherecheș.

„Noi avem 91 de infecții la 100.000 de oameni la nivel de țară, în Melbourne, în momentul în care au ajuns la 60, au trecut la lockdown. Noi încă suntem relaxați pentru că avem alegeri, nu pentru că rata de infecție nu ne solicită măsuri mai drastice. De aceea spun că după alegeri trebuie să ne așteptăm la măsuri mai drastice. Nu avem de ales, rata de infecție crește continuu”, a arătat expertul în sănătate publică.

”Delta Dunării, cea mai sigură destinaţie turistică în pandemie”

Pentru unii, măsurile trebuie să fie clare: amendă, amendă, amendă

El crede că sancțiunile și o campanie de convingere a populației trebuie să se completeze reciproc. „Suntem exact într-o situație ca și cu purtarea centurii de siguranță. Dacă li se explică cetățenilor că purtarea centurii de siguranță salvează viața în 50 la sută din situații, vor fi cetățeni care își pun centura de siguranță disciplinați, pentru că înțeleg riscurile la care se expun. Alții vor purta centura de siguranță doar pentru că riscă să primească o amendă. Exact la fel și aici: vom avea cetățeni care, dacă este comunicat în mod clar și este o campanie continuă de comunicare vizavi de cum poți să te protejezi, ce poți să faci, vor fi responsabili, vor purta mască, vor păstra distanța față de ceilalți, se vor spăla și se vor dezinfecta pe mâini. În timp ce pentru alții măsurile trebuie să fie clare: amendă, amendă, amendă. Dar trebuie luate ambele măsuri”, a explicat Răzvan Cherecheș.

„Vă spun ce aș face eu dacă aș fi politician și aș încerca să fiu ales, dar în același timp să protejez și populația: a doua zi după ce aș fi ales, aș începe să dau amenzi rău de tot pentru nepurtarea măștii. Timp de o săptămână. Să sperii populația. După care aș spune: situația este sub control, cum spun ei și acum, deși toate numerele spun ceva complet diferit. Și pe urmă, iar aș începe să trag mâța de coadă până la alegerile din decembrie și aș spera că situația nu se agravează”, a arătat expertul.

Restaurantele vor ajunge să fie închise din nou

Dintre măsurile de relaxare luate până acum, deschiderea restaurantelor este cea mai riscantă, consideră expertul. „Reprezintă un risc masiv. Soluția nu era deschiderea restaurantelor, era sprijin pentru restaurante, un program de sprijin finanțat de stat, oferit pe termen lung, pentru că în momentul în care oamenii mănâncă și sunt în același spațiu, riscul de infecție crește masiv, crește de multe ori. Asta nu a fost o măsură bazată pe dovezi, a fost o măsură pur politică, pur ca să mulțumească industria HoReCa. Vor ajunge să fie închise din nou în momentul în care va crește numărul. Trebuie găsită o soluție pe termen lung, nu închidere-deschidere, în care greutatea rămâne tot pe operatorii privați”, a mai spus Răzvan Cherecheș.

Știrile false, cel mai mare impact negativ

El spune că cea mai bună măsură luată până acum a fost purtarea măștii, iar ce a afectat masiv transmiterea virusului a fost campania falsă de pe internet, care nu a fost contrabalansată cum trebuie de canalele oficiale. Trebuia să fie o campanie de informare continuă și persistentă. Campaniile de știri false au avut cel mai mare efect negativ, este de părere Răzvan Cherecheș.

Vezi care purificator de aer anti-coronavirus îți este potrivit

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele