Explozia vulcanului din Tonga a trimis tone de apă în stratosferă, care ar putea încălzi Pământul – VIDEO

0
- Reclama -

Erupția violentă a vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai din Tonga a injectat o cantitate fără precedent de apă direct în stratosferă – iar vaporii vor rămâne acolo ani de zile, afectând probabil modelele climatice ale Pământului, afirmă cercetătorii de la NASA, potrivit npr.org.

Cantitatea masivă de vapori de apă reprezintă aproximativ 10% din cantitatea normală de vapori care se găsește în stratosferă, echivalând cu mai mult de 58.000 de piscine olimpice.

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a declarat cercetătorul Luis Millán, care lucrează la Jet Propulsion Laboratory al NASA. Millán a condus un studiu despre acest fenomen care a fost publicat în Geophysical Research Letters.

Vulcanul a trimis vapori și gaze la o înălțime record

Erupția din 15 ianuarie a provenit de la un vulcan care are o lățime de peste 12 mile. Cu o zi mai devreme, oficialii din Tonga au raportat că vulcanul se afla într-o erupție continuă, trimițând spre cer o coloană de vapori și cenușă cu o lățime de 5 km. Apoi a venit marea explozie, care a trimis în atmosferă cenușă, gaze și vapori la o înălțime de până la 56 de kilometri – un record în era sateliților.

- Reclama -

Avioanele dronă și alte înregistrări video din acea zi arată amploarea dramatică a exploziei, vulcanul lansând spre cer o coloană incredibil de largă. Erupția intensă a trimis o undă de presiune care s-a învârtit în jurul Pământului și a provocat un boom sonic auzit până în Alaska.

Vezi și: Erupție vulcanică produsă într-o fisură la nivelul scoarței terestre, în Islanda, în apropiere de Reykjavik

Cantitatea uriașă de apă va crește probabil temperaturile

Erupțiile vulcanice mari anterioare au afectat clima, dar de obicei acestea răcesc temperaturile, deoarece trimit aerosoli care împrăștie lumina în stratosferă. Acești aerosoli acționează ca un fel de strat masiv de protecție solară. Dar, deoarece vaporii de apă captează căldura, erupția din Tonga ar putea crește temporar puțin temperaturile, au declarat cercetătorii.

În mod normal, este nevoie de aproximativ 2-3 ani pentru ca aerosolii de sulfat de la vulcani să cadă din stratosferă. Dar apa provenită din erupția din 15 ianuarie ar putea avea nevoie de 5-10 ani pentru a se disipa complet.

Având în vedere acest interval de timp și cantitatea extraordinară de apă implicată, Hunga Tonga-Hunga Ha’apai „ar putea fi prima erupție vulcanică observată care are un impact asupra climei nu prin răcirea suprafeței cauzată de aerosoli vulcanici de sulfat, ci mai degrabă prin încălzirea suprafeței”, au declarat cercetătorii.

NASA precizează că datele pentru acest studiu provin de la instrumentul Microwave Limb Sounder (MLS) de pe satelitul său Aura, care măsoară vaporii de apă, ozonul, aerosolii și gazele din atmosfera terestră.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele