Exproprierile făcute de Primăria Mogoșoaia, stopate de instanță

0

Tribunalul București a suspendat vineri exproprierile decise de Consiliul local din Mogoșoaia (Ilfov) printr-o sentință executorie, dar care poate fi atacată cu recurs, potrivit portalului instanțelor. Tribunalul Bucuresti a suspendat horătârile de consiliu local nr. 110/26.11.2021, nr. 115/14.12.2021 și nr. 116/14.12.2021. Instanța a decis și sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționale legată de articolul 5, litera dd din OUG 57/2019.

Decizia vine după ce mai mulți proprietari de terenuri din Mogoșoaia au atacat în hotărârile de consiliu local care stabileau exproprierea terenurilor agricole de 328 de hectare cu 1,7 euro/mp.

Vezi și USR: Alina Gorghiu și mai mulţi liberali printre beneficiarii unui posibil tun imobiliar la Mogoșoaia

Afacerea imobiliară, pe care unii localnici o numesc ”tun imobiliar”, a dus la apariția unor tensiuni majore. O consilieră locală USR, care a criticat proiectul, a fost amenințată de un consilier PNL și unul PMP.

La finalul anului 2021, 276 de persoane care dețin împreună nu mai puțin de 328 de hectare pe raza localității Mogoșoaia din județul Ilfov au fost notificați de Primărie că vor fi expropriați. Motivul? Aceasta intenționează să dezvolte pe terenurile lor „un proiect de planificare urbană de rejustare teritorială”. Cu alte cuvinte, vrea să construiască de la 0 un oraș, denumit „Sectorul 0”.

Restul sunt nemulțumiți și contestă decizia din cauza prețului mic oferit pe mp. În timp ce oamenii spun că au primit notificări din partea Primăriei din care au aflat că vor primi 1,7 euro/mp, aceasta spune într-un răspuns pentru G4Media.ro că de fapt le-a oferit o sumă cu 10 % mai mare, respectiv 1.88 euro/mp.

Alți proprietari consultați de G4Media.ro spun că Primăria le-a mai propus o variantă la fel de nemulțumitoare și anume renunțarea la 39% din suprafața deținută și oferirea restului de 61% în altă parte a localității.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, primarul comunei Mogoșoaia Paul Mihai Nicu Precup (PNL) susține că prețul pe mp oferit pentru expropriere a rezultat în urma expertizelor întocmite și actualizate de Camerele Notarilor Publici în concordanță cu tranzacționările care au avut loc anul trecut. Totodată, edilul susține că proprietarii își supraevaluează terenurile făcând „confuzii pe mai multe paliere”.

Vezi și Cioloș: USR merge la DNA pentru cazul din Mogoșoaia

mogosoaia, exproprieri

Despre proiectul Sector 0 (Sursa: Expresul de Buftea)

Are 1339 hectare, mai mult decat actuala întindere locuită a comunei Mogosoaia
în acest moment toată suprafața e formată din terenuri private

Acestea vor fi rearanjate și o parte va intra în proprietatea primăriei
39% e procentul pe care trebuie să-l cedeze gratis primăriei toți proprietarii terenurilor din zonă. Ai 1000 mp acolo? Primăria iți ia 390 mp.

Jumătate au cedat deja, printre ei primarul, membri PNL locali, dar și ai partidului, de mai sus.

Conform declarației de avere primarul Precup are 10 hectare acolo, achiziționate anii trecuți, când nu se știa despre proiect.

Tot în trecut, primarul a înregistrat la OSIM, pe numele lui, marca „Sector 0”, ca și „Zumbaala”, zona de distracții acvatice din Parcul Mogoșoaia.

Nu există PUG și nici PUZ aprobat de Consiliul Local

Primăria va lua un credit de 30 000 000 lei pentru a plăti exproprierile
1.8 eur/mp este valoarea de expropriere pentru cei care nu vor să cedeze gratuit cei 39%
600 hectare urmează a fi expropriate, mulți din prorpietari acționând deja în instanță Consiliul Local.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele