F.O.R.T. demarează în februarie proteste ample în București și în țară

0

Conform datelor statistice ale BNR, transporturile autohtone au avut un aport semnificativ în balanța de plăți a României. Aproximativ 6 miliarde de euro reprezintă contribuția acestui sector de activitate și asta doar dacă ne referim la transporturile prestate în cadrul unor operațiuni de export de servicii.

În plină dezbatere Europeană a noilor modificări legislative aplicabile sectorului de transporturi la nivel European și în contextul în care România deține Președenția Consiliului Europei, Guvernul se “întoarce cu spatele”, la solicitările transmise de F.O.R.T. și refuză dialogul, în timp ce Ministerul Transporturilor se află sub o conducere interimară după ce a “beneficiat” de prestația unui ministru care a generat un întreg haos în acest sector de activitate.

Solicitările F.O.R.T. de a se întâlni cu reprezentanții Guvernului României, nu au primit un răspuns favorabil, cu toate că agenda discuțiilor este una extrem de importantă pentru viitorul transporturilor rutiere . Refuzul de a dialoga este inexplicabil, mai ales dacă ținem cont de aportul transporturilor autohtone la bugetul de stat. Urmare a acestei situații, F.O.R.T. anunță ample mișcări de protest în a doua jumătate a lunii februarie, într-o ultimă încercare de a sensibiliza membrii Guvernului să accepte dialogul.

În urmă cu două săptămâni, F.O.R.T., împreună cu asociațiile de transport membre, au solicitat Guvernului României intrarea într-un dialog constructiv și eficient pentru a asigura, atât reprezentarea intereselor României în Europa cât și stabilitatea legislativă de care transporturile autohone au atât de mare nevoie.

F.O.R.T. a transmis Guvernului României o adresa oficială în vederea organizării urgențe a unei întâlniri în cadrul căreia să se discute următoarele revendicări extrem de importante :

– Dezvoltarea responsabilă a infrastructurii de transport și respectarea termenelor lucrărilor contractate

– Renunțarea de la 1 Februarie 2019 la supraacciza aplicată carburanților

– Constituirea urgență, împreună cu patronatele din domeniu, a unui grup de lucru, în cadrul Guvernului, pentru monitorizare și intervenție legislativă la nivel european

– Modificarea urgență a legislației transporturilor pentru combaterea activităților ilegale din domeniu

– Anularea prevederilor Ordinului de Ministru nr. 1824/2018 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea și efectuarea transporturilor rutiere și a activităților conexe acestora stabilite prin Ordonanța Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii nr. 980/2011

Din cauza faptului că nici până la această dată, Guvernul nu a dat curs solicitării de dialog, conducerea F.O.R.T. a decis reluarea protestelor la nivel național, începând cu organizarea unei ample manifestări în Piața Victoriei, în data de 21 Februarie.

La protest vor participa reprezentanți ai tuturor asociațiilor de transportatori membre F.O.R.T., ce se vor deplasa la București cu mijloace de transport mărfuri și pasageri, oprind activitatea pentru o perioada nedeterminată.

FORT își reafirmă în continuare dorința de a dialoga cu Guvernul României, în încercarea de a găși cele mai bune soluții pentru supraviețuirea și dezvoltarea acestui sector de activitate, acțiunile de protest anunțate în luna februarie reprezentând ultima soluție.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele