Fabrica de bere Stein îmbină tradiția și tehnologia pentru producerea berii artizanale

Radulescu Cosmin

Cu siguranță ai auzit măcar o dată până acum de berea artizanală sau ai observat-o în meniul vreunui restaurant. În ultimii ani, acest tip de bere a devenit tot mai popular și mai apreciat și unele mărci se regăsesc cu ușurință și în magazinele obișnuite.  Consumul de bere artizanală este în creștere și poate fi considerat un adevărat fenomen. Astăzi am aflat câte ceva despre o bere de tradiție din Sudul Germaniei, berea Stein.

 

Berea artizanală sau berea de casă este produsă în cantități mai mici, prin fermentație naturală și cu ingrediente naturale. Un atribut esențial al acesteia este păstrarea metodelor tradiționale de producere și utilizarea ingredientelor naturale. În istoria sa de peste 500 de ani, fabrica de bere Stein s-a impus ca un producator important în zonă, acolo unde traditia fabricarii berii se bucura și astazi de o apreciere deosebită.

Deși gustul tradițional al berii Stein s-a păstrat de-a lungul timpului, producătorii au rămas fideli utilizării ingredientelor de cea mai înaltă calitate. Evoluția factorului tehnologic nu a fost un impediment pentru companie, berarii au adaptat constant procesul de producție la cerințele actuale.

 

Orzul regional și hameiul rafinat – ingredientele care conferă berii Stein un plus de calitate

Un aport mare în asigurarea și garantarea calității este orzul care se cultivă numai pantru berăria „Stein“ pe campurile partenerilor din împrejurimi. Pentru asigurarea necesarului de orz, mai mult de 100 de agricultori însamânțează câmpurile de orz cu semințele Stein. Astfel, o duzină de agricultori bio din regiune aprovizionează berăria cu orz bio de calitate.

Dorința berăriei Stein este ca agricultorii din zonă să folosească doar semințele certificate și să ofere o continuitate riguroasă în producție și livrare, pentru a putea oferi continuu materia primă de cea mai înaltă calitate. Astfel este asigurată calitatea orzului bio pentru berea bio „Heinz vom Stein“.  Pe lânga orzul regional, se mai folosește cel mai fin și rafinat hamei, din regiunea renumită în lumea intreagă, în Holledau.

Citeste si...  Germania a impus carantina pentru zona din jurul abatorului. Sute de români se numără printre cei infectaţi cu coronavirus

Școala Schloss Stein localizată într-un vechi castel din sudul Bavariei

Modernizarea factorului tehnologic pentru creșterea eficienței de producție

 

Mulțumită instalațiilor moderne, consumul apei a fost redus cu 20%, 2 hidrocentrale asigurând consumul de curent în proporție de 99%. Pe langă conservarea resurselor, berăria se ocupă intens și de ocrotirea mediului înconjurator, sustinând și proiectele Asociației de Ocrotire a mediului din Traunstein.

Macerarea berii este realizată în unica pesteră naturală a berariei. Coacerea berii, în funcție de sortiment, este realizată într-un interval de 4 până la 6 săptămâni. Apa pentru bere provine dintr-o fântână adâncă, din incinta berariei, cu apa de izvor din munții din regiune.

 

Produsele berăriei se regăsesc pe piețele regionale, restaurante, berării, dar și în țări precum Italia

 

Berea  „Stein“ este diponibilă, în primul rând pe piețele regionale, în restaurante, baruri, berării și magazine de alimente și bauturi. De asemenea, sortimentele de bere se regăsesc atât în München și Berlin, cât și în Italia, locuitorii acestei țări fiind din ce în ce mai conștienți de calitatea berii de Stein. Cea mai importantă bere din portofoliul de produse al companiei  este tradiționala bere de „Export,“ produsă după aceeași rețetă de secole.

 

Despre fabrica de bere Stein

 

Fabrica de bere „Stein“ a fost înființată în 1489 și produce de atunci spetialități de bere de înaltă clasă, în regiunea bavareză Chiemgau. Chiemgau este o zonă a Bavariei de sud cu lacuri și munți, între München si Salzburg. În 1892 castelul și fabrica de bere au intrat în posesia contelui Joseph Arco Zinneberg. În acest timp, noua fabrică de bere a fost construită așa cum este prezentată astăzi. În același oraș există Berăria han Martini, în care vizitatorii pot degusta toate sortimentele de bere ale companiei. Fabrica de bere Stein se bucură de numeroase disticții la nivel național și internațioanal, precum multe medalii de aur oferite de Asociația din Germania, 5 premii European Beer – Star in Gold și locul al 3-lea la World-Beer Award.

Citeste si...  Cîțu a ”bălmăjit” povestea din SUA

În urmatorii ani, interesul companiei constă în continuarea și extinderea producției de bere artizanală tradițională, cât și accentuarea producției de bere „bio“, cu si fară alcool.

Citește și: Berea la halbă, afectată de COVID 19


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *