Facebook a destructurat o imensă reţea de propagandă pro-Rusia în Europa

0
facebook metavers meta
Facebook - Metavers Meta

Este vorba de o reţea de dezinformare extinsă, originară din Rusia, care a încercat să folosească sute de conturi false de social media şi zeci de site-uri de ştiri false pentru a susține Kremlinul în privința invaziei Ucrainei.

Meta, compania, care deţine Facebook şi Instagram, a anunțat că a identificat şi a dezactivat operaţiunea înainte ca aceasta să reuşească să obţină o audienţă mare. Totuși, Facebook a declarat că a fost cel mai mare şi mai complex efort de propagandă rusă pe care l-a descoperit de la începutul invaziei, scrie Associated Press.

Întreaga operaţiune a implicat peste 60 de site-uri web create pentru a imita site-uri de ştiri legitime, inclusiv ziarele „The Guardian” din Marea Britanie şi „Der Spiegel” din Germania. Cu toate acestea, în locul ştirilor reale raportate de aceste instituţii, site-urile false conţineau link-uri către propaganda rusă şi dezinformare despre Ucraina. Mai mult de 1.600 de conturi false de Facebook au fost folosite pentru a răspândi propaganda în Ucraina, Germania, Italia, Franţa și Marea Britanie.

Video: Falsă înscenare la Bucea dezvăluită!”, susţinea una dintre ştirile false, care acuza Ucraina de masacrarea a sute de ucraineni într-un oraş ocupat de armata rusă.

Aceste conturi false de pe reţelele de socializare au fost apoi folosite pentru a răspândi link-uri către ştiri false şi alte postări şi videoclipuri pro-ruse pe Facebook şi Instagram, precum şi pe platforme precum Telegram şi Twitter. Reţeaua a activat pe tot parcursul verii trecute.

În câteva ocazii, conţinutul operaţiunii a fost amplificat de paginile oficiale de Facebook ale ambasadelor ruseşti din Europa şi Asia”, a declarat David Agranovich, directorul Meta pentru dezorganizarea ameninţărilor. „Cred că aceasta este probabil cea mai mare şi cea mai complexă operaţiune de origine rusă pe care am dezorganizat-o de la începutul războiului din Ucraina, la începutul acestui an”.

Amintim, de la începutul războiului, în februarie, Kremlinul a folosit dezinformarea online şi teoriile conspiraţiei în încercarea de a slăbi sprijinul internaţional pentru Ucraina. Multe grupuri legate de guvernul rus au acuzat Ucraina de organizarea de atacuri, au pus războiul pe seama unor acuzaţii nefondate privind dezvoltarea de arme biologice de către SUA şi au prezentat refugiaţii ucraineni drept violatori și criminali.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele