Fazele ridicării graduale a restricțiilor din Belgia

0

Belgia a început din data de 4 mai să relaxeze restricțiile pas cu pas, măsuri suplimentare de ieșire din izolare urmând să fie adoptate pe data de 11 Mai, 18 Mai și 8 iunie, transmite Politico.

 

Restricțiile vor fi relaxate gradual, de la afaceri la școli și timp liber. Totuși, în unele zone, relaxarea diferă de la regiune la regiune.

 

Faza 1 – 4 Mai

 

Activitățile economice și industriale (business to business) pot fi reluate, dar guvernul recomandă ca telemunca să continue acolo unde este posibil. Cei care se întorc la muncă trebuie să respecte reguli stricte, cum ar fi purtarea măștii la locul de muncă.

Transportul public se reia și operează conform programului obișnuit, dar este recomandat doar celor care nu au alternativă și în afara orelor de vârf. Purtarea măștilor de protecție este obligatorie peste 12 ani, de îndată ce ajung în stație.

În general, maștile de protecție sunt recomandate în situațiile în care păstrarea distanței de 1, 5 metri este mai dificil de realizat.

Din această săptămână, sporturile non-individuale sunt posibile câtă vreme nu solicită contact fizic apropiat. Potrivit ghidului publicat de guvern peste weekend, ”plimbările și activitățile fizice în aer liber care nu implică contact fizic” sunt posibile, dar regulile de distanțare socială se aplică celor care nu trăiesc sub același acoperiș.

”După desfășurarea acestor activități, este obligatorie revenirea acasă”, se arată în ghidul guvernului. În continuare sunt interzise băile de soare sau picnicurile în parc. ”Activitățile culturale, sociale, festive, folclorice, sportive și reacreaționale sunt interzise”.

Totuși, belgienii au voie acum să-și viziteze un prieten ori un membru al familiei, în anumite condiții. Premierul Sophie Wilmès a scris duminică pe Twitter: ”Trebuie să ne reluăm viața socială gradual, deși aș fi dorit să se întâmple altfel”.

Majoritatea ceremoniilor religioase nu pot avea loc, cu câteva excepții. Înmormântările se pot desfășura în prezența a maxim 15 persoane, cu respectarea condițiilor de distanțare social, în timp ce nunțile pot avea loc doar între rude și martori.

Magazinele care vând anumite produse pot deschide cu o săptămână înaintea celorlalte, cu scopul de a ușura procurarea de măști pentru transportul în comun.

 

Faza 2 – 11 Mai

 

Alte magazine se vor putea deschide începând cu această dată, deși regulile stricte de iginenă rămân în vigoare pentru a minimaliza riscul infectării. Redeschiderea magazinelor va fi posibilă ”fără discriminare bazată pe mărimea magazinului sau domeniul de activitate”, a mai anunțat premierul.

Totuși, rămân în vigoare măsurile pentru asigurarea distanțării sociale, în special în ce privește păstrarea distanței de 1, 5 metri între persoane”, deși acest lucru nu se aplică persoanelor care locuiesc în aceeași casă, precum părinții și copiii lor.

Respectarea acestor reguli de distanțare socială revine proprietarilor magazinelor.

 

Faza 3 – 18 mai

 

Școlile se vor rezuma la activități part-time și doar pentru anumite clase, cu maxim 10 elevi în sălile de curs. Toți angajații din școală și copiii de peste 12 ani vor fi obligați să poarte măști. Elevii și angajații școlilor vor trebui să se spele me mâini la intrarea în școală, în clasă, după ce strănută sau după ce utilizează automatele pentru băuturi sau snacks-uri.

Educația în Belgia este guvernată de comunitățile de limbă flamandă și francofonă (ambele active în Bruxelles), care au o libertate mare în ce privește modul în care se aplică aceste reguli.

În Flandra, orele se reiau pentru primul, al doilea și al șaselea an al ciclului primar și ultimul an al ciclului gimnazial. În parta francofonă a Belgiei, doar anii terminali din ciclul primar și gimnazial se vor redeschide parțial din data de 18 Mai. Primul și al doilea an din cliclul primar și al doilea an al ciclului gimnazial ar putea relua cursurile din 25 mai.

Gradinițele și after school-urile rămân închise cel puțin până la sfârșitul lunii mai.

Școlile vor fi obligate să ofere programe de after-school în cazul părinților care lucrează în anumite profesii. Deși unele școli vizează doar muncitorii în sistemul de sănătate sau supermarketuri, lista oficială este, de fapt, mult mai lungă, incluzând jurnaliști, judecători, avocați, diplomați sau staff-ul din instituții internaționale.

 

Faza 4 – 8 Iunie

 

În ce măsură vor fi anunțate ridicarea a noi restricții după data de 8 iunie, la aproape 14 săptămâni de la introducerea lor, încă nu este clar. Acest lucru ar putea include redeschiderea restaurantelor, dar nu și a barurilor și a cluburilor de noapte.

Călătoriile neesențiale în afara și în interiorul Belgiei rămân interzise, cel puțin până la această dată.

Citește și: Iohannis: Nu voi prelungi starea de urgență. Din 15 mai se vor deschide saloanele de coafură, cabinetele stomatologice și muzeele

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele