Fed: SUA „ar putea fi adâncite în recesiune”

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA: "Când vine vorba de creditare, nu vom rămâne fără muniţie. Asta nu se va întâmpla"

0

Statele Unite ale Americii „ar putea fi adâncite în recesiune”, dar progresele în ceea ce privește ținerea sub control a răspândirii pandemiei de COVID-19 vor dicta momentul în care economia se va putea redeschide complet, a afirmat, în cursul zilei de astăzi, preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, într-un interviu acordat postului de televiziune NBC, transmit Bloomberg şi Reuters, citate de Agerpres.

 

Mai exact, șeful Fed a declarat: „Nu suntem experţi în pandemie… tindem să-i ascultăm pe experţi. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase, a zis ceva… cum că virusul îşi stabileşte programul, şi mi se pare corect”.

Acesta a adăugat: „În primul rând trebuie să ţinem sub control răspândirea virusului şi apoi să reluăm activitatea economică”.

Jerome Powell a dat asigurări că Fed va face în continuare eforturi pentru a sprijini fluxul de creditare în economia americană: „Când vine vorba de creditare, nu vom rămâne fără muniţie. Asta nu se va întâmpla”.

În ultimele trei săptămâni, Rezerva Federală americană a lansat măsuri fără precedent, inclusiv achiziţii de obligaţiuni, pentru a susţine economia americană şi a limita consecinţele izbucnirii pandemiei de coronavirus pe pieţele financiare.

„Ştim că activitatea economică va scădea probabil substanţial în trimestrul doi din 2020”, a declarat Powell, adăugând că oamenii în mod intenţionat se retrag din viaţa normală pentru a-şi proteja sănătatea. Asta ar putea însemna că SUA intră în recesiune, dar va fi ceva temporar, a dat asigurări şeful Fed.

Luna aceasta, Rezerva Federală a SUA a redus dobânda de referinţă cu un punct procentual, aproape de zero, a atenuat reglementările pentru bănci şi a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, în încercarea de a proteja cea mai mare economie mondială de efectele negative ale pandemiei.

„Efectele pandemiei de coronavirus vor prejudicia activitatea economică pe termen lung şi vor afecta perspectivele economice. Pe fondul acestor evoluţii, Comitetul a decis să reducă dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 0% şi 0,25%”, se arată în comunicatul Fed.

Instituţia a dat asigurări că va menţine dobânda scăzută până când „va fi încrezătoare că economia a trecut cu bine de recentele evenimente”.

De asemenea, banca centrală a SUA a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, de 700 de miliarde de dolari, pentru ca lichidităţile să ajungă pe pieţe şi să sprijine economia.

În următoarele luni, Fed va achiziţiona titluri de trezorerie în valoare de cel puţin 500 de miliarde de dolari şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de cel puţin 200 de miliarde de dolari și, în plus, s-a alăturat altor bănci centrale, asigurând lichiditate în dolari instituţiilor financiare afectate de turbulenţele de pe pieţe, în contextul efectelor negative ale pandemiei asupra economiei mondiale.

Rezerva Federală a SUA a încurajat băncile să utilizeze miliarde de dolari în acţiuni şi active lichide acumulate de la criza financiară pentru a-şi consolida rezervele de capital (capital buffers) în vederea sprijinirii firmelor şi a gospodăriilor afectate de epidemie.

Prin reducerea dobânzii de referinţă aproape de zero şi injectarea de 700 de miliarde de dolari în sistemul financiar, Fed a amintit de măsurile de urgenţă luate în perioada de vârf a crizei financiare – începând din 2008, Fed a redus dobânda aproape de zero şi a menţinut-o la acest nivel şapte ani.

Citește și: OMS: SUA ar putea deveni noul epicentru al pandemiei noului coronavirus

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele