Festivalul de Muzică Veche Brașov, prima ediție, debutează marți, 17 septembrie 2024, începând cu ora 19.00, în spațiul istoric al Bisericii Franciscane „Sf. Ioan Botezătorul”. Invitații acestei seri sunt Xavier Diaz-Latorre (teorbă) & Furio Zanasi (bariton), care propun un program Caccini, reunit sub titlul „La Nuove Musiche”.
Concertul este deschis oricărui iubitor de muzică, accesul fiind cu intrare liberă. „Le Nuove Musiche”, de Giulio Caccini, nu este doar o colecție de piese vocale; este o declarație curajoasă a unei noi ere muzicale.
Festivalul de Muzică Veche Brașov
Compuse în 1602, aceste lucrări reprezintă inima Barocului timpuriu, în care muzica începe să danseze cu emoțiile sufletului uman în moduri niciodată imaginate până atunci. Fiecare piesă din această colecție este o punte între trecutul polifonic al Renașterii și viitorul bogat, expresiv al monodiei – o singură voce înălțându-se deasupra acompaniamentului, țesând o tapiserie de emoție. Caccini, un vizionar al timpului său, a încercat să dea muzicii puterea vorbirii.
În timp ce ascultați, lăsați-vă purtați într-o lume în care muzica este poezie, în care fiecare notă este un cuvânt, iar fiecare frază o poveste. Simțiți greutatea fiecărei emoții pe măsură ce rezonează în voi, exact așa cum a intenționat Caccini. În acest concert, vă invităm să experimentați zorii unui nou limbaj muzical – unul care vorbește direct sufletului, atemporal în frumusețea și puterea sa. Lăsați „Le Nuove Musiche” să vă emoționeze inima, așa cum a făcut-o pentru mai mult de patru secole!
Festivalul va continua în 18 și 19 septembrie cu o serie de masterclass-uri, ce reprezintă o oportunitate unică de învățare și dezvoltare pentru muzicienii în devenire și pasionații de muzică veche deopotrivă. Aceste sesiuni intensive, conduse de experți recunoscuți la nivel internațional, precum Xavier Díaz-Latorre și Tanja Skok, oferă participanților șansa de a-și perfecționa tehnicile, de a explora autenticitatea interpretării și de a înțelege profund contextul istoric al muzicii vechi. Masterclass-urile vor avea loc la Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov și sunt cu intrare liberă.
Seara de 19 septembrie se va încheia la Filarmonica Brașov, cu concertul „Oriental Tales”, programat la ora 19.00. Invitații serii sunt Martyna Pastuszka și „{oh!} Orkiestra” (Polonia). Accesul se face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat de pe site-ul eventbook.ro.
Programul de concert este unul al poveștilor și întâlnirilor orientale ca sursă de inspirație pentru compozitorii occidentali din secolele XVII și XVIII. Programul conține lucrări scrise sub influența culturilor întâlnite, sub admirația specificului, tradiției și mitologiei lor.
Festivalul de Muzică Veche Brașov (17-28 septembrie) este organizat de Asociația Kyrios, în parteneriat cu Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul” – Poiana Brașov. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov.
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul muzicaveche.ro sau pe pagina de facebook: Festivalul de Muzică Veche Brașov.
Despre artiști
Furio Zanasi este un bariton italian recunoscut pentru performanțele sale în lumea operei și a muzicii vechi. Acesta a colaborat cu numeroși dirijori și ansambluri renumite, inclusiv Rinaldo Alessandrini și Concerto Italiano, Jordi Savall și Hespèrion XXI, precum și William Christie și Les Arts Florissants. Este deosebit de apreciat pentru interpretările sale în operele lui Claudio Monteverdi, precum „L’Orfeo”, „Il ritorno d’Ulisse in patria” și „L’incoronazione di Poppea”. Dincolo de Monteverdi, repertoriul lui Zanasi acoperă o gamă largă de compozitori baroci, inclusiv Handel, Vivaldi și Cavalli.
Xavier Diaz-Latorre: Chitarist și lăutist spaniol bine cunoscut pentru competențele sale în muzica și istoria muzicii vechi, Xavier este specializat în interpretarea la instrumente de epocă, precum lăuta, chitara barocă sau vihuela. A studiat la instituții prestigioase, inclusiv Escola Superior de Música de Catalunya și Schola Cantorum Basiliensis din Elveția. A concertat cu ansambluri și orchestre renumite, precum Hespèrion XXI, Le Concert des Nations și Capella Reial de Catalunya.
Tanja Skok. Dansatoare, coregrafă și cercetătoare slovenă, specializată în dansul istoric și interpretarea autentică a dansurilor din diferite perioade istorice, Tanya a studiat dansul și coregrafia în Slovenia și în alte centre de formare recunoscute internațional. Artista este apreciată pentru performanțele sale în dansul istoric, aducând la viață coregrafii din diverse epoci, cu o acuratețe istorică remarcabilă. Proiectele sale includ colaborări internaționale și participarea la festivaluri de muzică și dans vechi.
Martyna Pastuszka este o violonistă și dirijoare poloneză renumită pentru competențele și performanțele sale în domeniul muzicii baroce și clasice. Ea a studiat vioara și muzica barocă la instituții de renume, acumulând o vastă cunoaștere teoretică și practică în interpretarea muzicii vechi. Martyna Pastuszka este fondatoarea și directoarea artistică a ansamblului „{oh!} Orkiestra Historyczna”, un ansamblu specializat în muzica veche. Ea este cunoscută pentru abilitatea sa de a inspira și coordona muzicienii, oferind performanțe de înaltă calitate artistică.
Organizator: Asociația Kyrios
Proiect finanțat de: Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov
Sponsori: Rinapack, Belvedere Events Center, Vobiscum Centru Educațional, Hanu Paprika
Partener principal: Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul” – Poiana Brașov
Parteneri: Bucharest Early Music Festival, Csikszerdai Regizene Fesztival, Institutul Polonez/ Instytut Polski w Bukareszcie, RATBV SA, Transylvania Byzantine, Muzeul Județean de Istorie, Bastionul Artiștilor
Parteneri media: România Actualități, Radio România Muzical, Radio România Brașov, Bună ziua, Brașov!, Mytex – Știri Online Brașov, Radio Brașov, CINEMATRIX.ro, PRESShub, PedagoTeca.ro, CasoTeca.ro, InformaTeca