Final de epocă în box, familia Klitschko a fost scoasă la pensie

0

Boxerul britanic Anthony Joshua l-a învins prin KO tehnic în repriza a 11-a pe ucraineanul Vladimir Klitschko,  într-un meci pentru titlurile mondiale IBF, WBA, IBO la categoria grea, în gala desfășurată pe stadionul Wembley din Londra, în fața a 90.000 de spectatori.  Joshua (27 ani), campion olimpic în 2012, a obținut a 19-a sa victorie la profesioniști,  toate s înainte de limită.

A doua înfrângere la rând pentru Klitschko tot în faţa unui britanic, consfinţeşte sfârşitul unei epoci în boxul profesionist. Chiar dacă ucrainianul va mai încerca să revină, vârsta (41 de ani) îşi spune cuvântul şi în ceea ce îl priveşete.

Vreme de un deceniu, familia Klitschko, Vitali şi Vladimir, au băgat boxul la categoria supergrea în criză. Dominaţia celor doi a scos SUA, cel mai mare producător de supergrei al ultimului secol, de pe harta boxului la această categorie, fapt ce a scăzut serios încasările din drepturile TV. Pentru boxul profesionist acest lucru este echivalentul schimbării polilor magnetici ai pământului, nimic nu mai este cum a fost, „relieful” fiind cu totul altul.

Deceniul dominat de cei doi fraţi a fost considerat cel mai puţin atractiv  din istoria categoriei, ca dovadă că şi bursele supergreilor, cu excepţia celor doi fraţi, au scăzut cu aproximativ 50% în această perioadă.  Vitali şi Vladimir şi-au stabilit  o reţetă financiară foarte bună, nu au urcat  în ring, indiferent de adversar, pentru mai puţin de 7 milioane de euro, Vladimir având la un moment dat o medie a câştigurilor de peste 25 de milioane de euro pe an.

Cetăţenii sovietici

Născuţi în fosta Uniune Sovietică, Vitali în Kârgâstan (1971), iar Vladimir în Kazahstan (1976), cei doi au copilărit în Ucraina, unde au făcut şi primii paşi în sport. La Jocurile Olimpice din 1996, Vladimir a câştigat  medalia de aur, în acelaşi an ambii începându-şi carierele profesioniste. S-au mutat în Germania unde au au semnat contracte cu Universum Box Promotions. Fără prea mari sincope, profitând de staturile lor impresionante, cei doi au urcat încet dar sigur spre vârful piramidei categoriei supergrea. Foarte atenţi la imagine, s-au implicat şi în actiuni caritabile. Au donat sume consistente pentru dotarea unor şcoli din Kiev cu echipament sportiv, au participat activ la programul UNESCO destinat ajutorării copiilor autişti şi au plătit pentru  renovarea unor monumente istorice din capitala Ucrai­nei.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele