Finanțele lucrează la simplificarea declarării și plății CAS și CASS pentru cei cu venituri din activități independente

0

După ce în prima ședință a noului guvern s-a decis amânarea prin ordonanță de urgență a termenului limită de depunere a formulaului 600 de la 31 ianuarie, la 15 aprile, ministerul de Finanțe a anunțat că are în elaborare un proiect de act normativ care să stabilească un mecanism mai simplu de declarare și plată a CAS și CASS.

Finanțele spun că se are în vedere reducerea numărului de declarații depuse de persoanele fizice, prin unificarea unor formulare, ca un pas important în îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Programul de Guvernare privind reducerea numărului de formulare solicitate de ANAF si depunerea unui formular pe an pentru cei care au venituri din activități independente.

„Proiectul de act normativ va face obiectul dezbaterii publice și consultării cu categoriile de persoane fizice care au obligația plății CAS și CASS”, arată cei de la Finanțe.

Modificarea are termen 1 martie

Termenul preconizat pentru finalizarea noului mecanism este 1 martie 2018, astfel încât să se asigure timpul necesar pentru informarea persoanelor fizice cu privire la obligațiile declarative și de plată a contribuțiilor sociale.

Inițial, termenul de depunere de către cei cu venituri din activtăți independente era 31 ianuarie. Afectați erau toți cei cu venituri din astfel de activități egale sau superioare salariului minim brut pe economie, ceva mai mult de 200.000 de persoane a estimat Fiscul.

Cei din mediul privat au spus, însă, că de fapt e vorba de mai multe persoane, poate 500.000 sau mai mult.

După modificările fiscale, contribuțiile sociale pentru cei cu venituri din activități independente, investiții, chirii etc. au ajuns, procentual, la nivelul celor din contractele de muncă, adică 10% CASS, 25% CAS și 10% impozit pe venit.

Sursa: Finanțele lucrează la simplificarea declarării și plății CAS și CASS pentru cei cu venituri din activități independente

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele