Firea le cere ajutorul lui Cîțu, Orban și Iohannis

0

Primarul general, Gabriela Firea, a transmis, luni, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, dar şi ministrului Finanţelor şi şefilor Parlamentului, despre situaţia financiară a Primăriei Capitalei, generată de datoria de 115 milioane de euro către familia Constanda.

 

Firea afirmă că este o situaţie care nu-i poate fi imputată şi care ar putea bloca funcţionarea serviciilor publice şi a spitalelor din Bucureşti. Primarul general cere, fie alocarea de bani de la buget, fie majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor. ”Situaţia financiară a Capitalei este pusă în pericol azi de decizii luate acum 16-17 ani, când primari erau domnii Traian Băsescu şi Adriean Videanu. Pe scurt, noi toţi bucureştenii trebuie să-i plătim omului de afaceri Costică Costanda 115 milioane de euro, în urmă unei decizii definitive pe care a obţinut-o în instanţa, legată de Parcul Bordei şi Cartierul Francez. O suma uriaşă de care nu dispunem. Am trimis o scrisoare către Preşedintele României, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Premier, Ministrul de Finanţe, deoarece este o problema foarte gravă, care nu ne poate fi imputată şi care ar putea bloca întreagă funcţionare a serviciilor de utilitate publică din Bucureşti, plus pe cea a spitalelor”, a anunţat, luni, primarul general, Gabriela Firea.

În scrisoarea pe care a trimis-o tuturor, Firea explică faptul că, deşi s-au luat ”toate măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare” şi s-au făcut plăţi eşalonate de aproximativ 17 milioane euro, conturile Primăriei vor fi poprite de Costică Constanda.”Ne aflăm în situaţia în care, începând cu dată de 3 august, Costică Constanda va popri conturile Municipiului Bucureşti. Pentru a putea respectă sentinţă definitivă şi irevocabilă în procesul cu Costică Constanda, am supus spre aprobare, în trei şedinţe succesive ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), din datele 15, 29 şi 30 iulie 2020, proiectul de Hotărâre privind aprobarea dării în plată că modalitate de executare silită a titlurilor executorii reprezentate de Decizia civilă nr. 832 A/11.07.2018, pronunţata de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 1011/2/2016 şi menţinută prin decizia civilă nr.1158/04.06.2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 1011/2/2016, sentinţă civilă nr. 1309/05.07.2011 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul 2008/3/2010 şi decizia civilă nr. 1146/21.06.2007 pronunţată de Curtea de apel Bucureşti în dosarul nr.48908/3/2005. Prin această dare în plată, suma totală datorată se reduce cu aproximativ 40%. Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată. Menţionăm că pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din consilierii generali prezenţi”, arată Firea în scrisoare.

Potrivit documentului, ”Municipiul Bucureşti trebuie să achite, de urgenţă, întreaga sumă datorată lui Costică Constanda, respectiv diferenţa rămasă de plată de aproximativ 98 milioane euro. În caz contrar, aşa cum a anunţat deja, acesta va bloca, începând cu dată de 3 august 2020, toate conturile Municipiului Bucureşti”. Firea exlică faptul că ”din bugetul Municipiului Bucureşti sunt suportate cheltuieli de importanţă strategică privind alimentarea cu energie termică, transportul în comun, iluminat public, funcţionarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalităţii, proiectele de investiţii în infrastructură, etc”.

Citește și: Rata finală de promovare a examenului de definitivat – 72,45%

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele