Firea scapă de povara contractelor cu depozitarea deșeurilor reziduale. Le-a dat către Sectoare

1
- Reclama -

Încheierea contractelor de depozitare a deşeurilor reziduale rezultate în urma procesului de sortare şi tratare a acestora va fi delegată consiliilor locale de sector, conform unei hotărâri adoptate în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei, cu 32 de voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi 2 abţineri.

Încheierea acestor contracte se va face odată cu ajungerea la termenul final al contractelor pentru activitatea de depozitare încheiate între Municipiul Bucureşti şi SC Iridex Group Import Export SRL, precum şi între Municipiul Bucureşti şi SC Eco Sud SA, cât şi în limita prevederilor autorizaţiilor integrate de mediu deţinute de cele două depozite.

Potrivit referatului de aprobare, în prezent deşeurile provenite din Municipiul Bucureşti sunt depozitate de către operatorii de salubrizare la depozitul Chiajna (administrat de SC Iridex Group Import-Export SRL) şi depozitul Vidra (administrat de SC Eco Sud SA). Ambele depozite de deşeuri deţin autorizaţii integrate de mediu valabile până în anul 2028.

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat sâmbătă că în Bucureşti serviciul de salubritate este delegat de 19 ani la sectoare şi că este o consecinţă logică să aibă şi contractele cu depozitele de deşeuri. Ea menţiona că a prelungit actul adiţional pentru depozitul de deşeuri de la Chiajna cu doar o lună, astfel încât primăriile de sector să încheie noi contracte.

„În Bucureşti, serviciul de salubritate este delegat încă din anul 2001 către primăriile de sector, adică de 19 ani. Acolo sunt şi toate contractele cu operatorii de salubritate, aşadar era o consecinţă logică să aibă şi contractele cu depozitele de deşeuri. Nu avea rost să le impună Primăria Capitalei unde să ducă gunoiul. Vor avea posibilitatea să-l depoziteze unde cred că este mai sigur din punctul de vedere al factorilor de mediu. Am prelungit actul adiţional pentru depozitul de la Chiajna cu doar o lună, până pe 21 aprilie, ca să aibă timp sectoarele să încheie contracte unde doresc”, a afirmat Firea.

- Reclama -

SHARP KC-G40EUW,  ajutorul tău după efortul depus la sală

Firea, ocolea un răspuns ferm privind depozitarea deșeurilor

Firea spunea că serviciul de salubritate este delegat de 19 ani la sectoare, dar abia astăzi sectoarele își pot gestiona singure relația cu companiile care se ocupă de depozitarea deşeurilor.

Primarul Genera spunea că „Primăria Capitalei respinge ferm acuzaţiile privind lipsa de preocupare faţă de situaţia deşeurilor din Capitală. Facem precizarea că, în privinţa depozitării deşeurilor din Bucureşti, Primăria Capitalei are încheiate doua contracte, cu două depozite de deşeuri care au aviz de mediu valabil până în anul 2028: la Chiajna (operator Iridex) şi la Vidra (operator Eco-Sud). În acest context, nu se susţine afirmaţia potrivit căreia Primăria Capitalei nu ar acţiona la timp, având în vedere că avizele respective, emise de Ministerul Mediului, expiră peste opt ani”.

Prin urmare, Nicușor Dan avea perfectă dreptate când, în acest weekend, a spus: nu a făcut nimic să rezolve problema deşeurilor din Bucureşti şi o aruncă sectoarelor”.

„Gabriela Firea a avut patru ani să rezolve problema deşeurilor din Bucureşti, nu a făcut nimic, şi aruncă problema sectoarelor, care vor fi obligate să se descurce de pe o zi pe alta. Astăzi, 21 martie, expiră contractul între Primăria Capitalei şi groapa de gunoi Iridex de la Chiajna. În 12 iulie 2020 expiră contractul între Primăria Capitalei şi depozitul Eco Sud de la Vidra. În loc să fi prevăzut din timp această situaţie şi să găsească o soluţie, Gabriela Firea convoacă un Consiliu General extraordinar pentru 23 martie, care să transfere sectoarelor responsabilitatea de a semna contracte cu gropile de gunoi. Este absolut iresponsabil ca un Primar General să constate azi că i-a expirat contractul cu groapa de gunoi şi să-i lase pe alţii să se descurce cu situaţia”, a spus Nicuşor Dan.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele